Amanda Thörn på Lilla Margreth i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson

Amandas unika idé ska lösa morgonkaoset

Affärsidén bakom det nystartade företaget Lilla Margreth föddes mitt i det vanliga morgonkaoset hemma hos Amanda Thörn. Nu vill hon hjälpa andra småbarnsfamiljer att skapa tydliga och roliga rutiner i vardagen.

Amanda Thörn beskriver sig själv som en helt vanlig småbarnsmamma med tusen järn i elden. Hemma har hon en son på 1,5 år och en bonusdotter på 6 år. Liksom de flesta andra småbarnsföräldrar säkert kan känna igen sig i startar majoriteten av morgnarna i ett lättare kaos. Det var ur detta som idén till företaget Lilla Margreth föddes.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att hitta lösningar på saker och ting. Jag funderar ofta på hur man kan göra saker lättare och smidigare, säger Amanda Thörn.

Pedagogiska bilder

Företaget Lilla Margreth kickades igång i augusti med idén att erbjuder pedagogiska bilder som gör familjebestyren enklare och roligare.

Den första serien som har släppts består av åtta kort som illustrerar olika vardagssysslor som brukar kräva både tid och energi. Tvätta sig, gå på toaletten, klä på sig, fixa håret, äta frukost, borsta tänderna, plocka undan och ta på sig ytterkläderna. Illustrationerna är skapade av formgivaren och illustratören Tinna Ahlander.

För alla barn

Tanken är att korten ska hjälpa till att skapa tydliga och roliga rutiner i vardagen där barnen får inspiration och stöd att utveckla sina förmågor.

– Jag vill att alla barn ska få använda sig av detta, man behöver inte ha några speciella behov. Utan alla ska få ta del av tryggheten och få känna att de kan själva. Det ökar självkänslan – att inte hela tiden behöva bli tillsagd vad man ska göra.

Stort behov av trygghet och rutiner

I dag är Amanda Thörn utbildad hudterapeut med hon har en bakgrund inom både barnomsorgen och vården.

– Där använder man sig mycket av just bilder och jag vet att det är enkelt att följa bilder. När man är liten kan man inte skriva och planera, men man är i stort behov av trygghet och rutiner.

– Vår flicka är chef över sina bilder där hemma. Det är hon som bestämmer och hon får göra dem i vilken ordning hon vill på morgonen. Hon tar detta på jättestort allvar och ibland överraskar hon oss med att hon redan har dragit igång på morgonen. Det är väldigt lyxigt.

En ordningsam farmor

Namnet Lilla Margreth är lånat av Amandas farmor, en omtänksam och varm dam som visste hur man höll ordning och reda.

– Hon gick bort när jag var 15 år, så jag har minnet av henne så som ett barn har minne av någon. Hon var väldigt ordningsam och kammade mattfransarna.

Pedagogiska böcker och barnprogram

Fler kortserier i olika teman är på gång och när Amanda Thörn tänker långsiktigt finns det även planer på pedagogiska barnböcker och barnprogram där hennes figurer är återkommande. Hon understryker att genusperspektivet är viktigt i hennes kreationer där alla ska känna sig inkluderade.

– Det finns ingen hejd på fantasin. Det är därför det här är så kul. Här får jag verkligen använda min fantasi, vilket är jättenyttigt.

I mars kommer Amanda Thörn att vissa upp sina produkter på Barnmässan i Karlstad.

fakta

LILLA MARGRETH TIPSAR:

  • Ge korten till barnen som sedan får sätta upp dem ett efter ett när rutinen är utförd
  • Prata gärna om korten och ”planera” nästa morgon vid läggdags
  • Berätta spännande historier där figurerna är huvudpersoner
  • Fäst på kylskåpet med magneter
  • Häng korten på en vajer i önskad ordning
  • Rama in och häng upp i barnrummet eller ovanför skötbordet

-----

No more pages to load