Initiativtagarna till Jönköping Marathon från Team Runner's High: elitlöparen Tony Hatefnejad och Per Selskog. Foto: Destination Jönköping/Eskil Laago

Jönköping värmer upp inför löparfesten

På lördag går startskottet för Jönköping Marathon – för första gången sedan 80-talet. Redan på torsdag öppnar mässan i Knektaparken där starten går för de 2000 deltagare som ska springa.

Starten till både halvmaratonloppet och maratonloppet går klockan 9 på lördag. Startområdet är i Knektaparken där också ett maraton-expo anordnas med utställare, artistuppträdanden och försäljning av bland annat glass.

– Det är runt 2000 anmälda och bland dem en hel del duktiga löpare, säger elitlöparen Tony Hatefjenad. Han är initiativtagare till Jönköping Marathon tillsammans med Per Selskog, båda från löpargruppen Team Runner’s High.

Peppande publik viktig

Publiken kan heja på löparna vid Knektaparken där starten är, vid Vätterstranden, Liljeholmsparken, Friaredalen, och Munksjöbron där målet är.

– Extra pepp behöver löparna när de ska uppför Järstorpsbacken, där det bland annat spelas musik. Kom och peppa löparna och visa att Jönköping är en riktig
idrottsstad, säger Tony Hatefjenad.

Bland deltagarna finns bland andra artisten Samuel ”Allywan” Nazari från Jönköping som medverkade i årets melodifestival och i Lyckliga Gatan på TV4. Också hiphop-stjärnan Mårten ”Promoe” Edh, medlem i bandet Looptroop Rockers, ska springa.

Internationellt dragplåster till staden

– Det märks sedan en tid att det pratas mer löpning i staden. Många springer sitt första halvmaraton eller maraton på hemmaplan, även några som var med på 80-talet är väldigt glada att få springa här igen. En hel del besöker Jönköping för första gången vilket alltid är extra roligt, säger Tony.

I loppen finns löpare från totalt 21 olika länder och maratongruppen menar att de är övertygade om att det betyder mycket för staden.

Den svenska rekordinnehavaren för maraton, Kjell-Erik Ståhl, kommer vara på plats för att ge startskottet. Kjell-Eriks rekordtid på 2 timmar och 10 minuter sattes under VM i Helsingfors 1983.

Upplagt för snabba tider

Tony Hatefjenad tror på att det kommer bli bra sluttider bland löparna. 

– De cirka 150 personer som var med på provlöpningstillfällena betraktade banan som betydligt enklare och mer lättsprungen än vad de trodde på förhand. De gav mycket lovord. 

– Viktigaste är att man inte går ut för hårt och på maratondistansen tar det väldigt lugnt vid Järstorp så man behåller krafterna tills när det börjar plana ut, tipsar Tony.

Minimaraton för barnen

Barnlopp på kortare distanser går av stapeln på fredagskvällen. Anmälan är gratis, och det går att på plats skänka valfritt belopp som går till Erikshjälpens katastroffond “Barn i katastrofer”. Precis som maratonlöparna kommer barnen att bli belönade med medalj för sina prestationer.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load