Annons

”För oss är söndagsöppet en självklarhet,” säger Johanna Wärnbring på restaurang Bryggan vid Munksjön. Helena Malm på Jönköping City ser positivt på det att antalet söndagsöppna verksamheter ökar i city. Antalet söndagsbesökare i citykärnan ökar. ”Vi skulle absolut inte kunna hålla stängt på söndagar,” berättar Madeleine Bobin Lindqvist på Fabriken.

Jönköping: Fler njuter i city på söndagar!

På söndagarna är det nu fullt av liv i city. Jönköpingsborna har ändrat sitt beteende och hänger nu gärna i city på söndagarna med shopping, fika och umgänge.

–  För oss är söndagsöppet en självklarhet, förklarar Johanna Wärnbring som driver restaurang Bryggan vid Munksjön.

För fyra år sedan var det ett 30-tal verksamheter som började hålla öppet på söndagar. En siffra som stadigt ökar och i dag är det närmare 80 söndagsöppna butiker, kaféer och restauranger i city.

Restaurang Bryggan har haft öppet på söndagar sedan Johanna och hennes bror tog över verksamheten. De vill erbjuda folk möjligheten att ta en fika eller äta en bit mat och umgås i lugn och ro. Deras söndagsbrunch är populär och lockar både familjer och stora sällskap med vänner.

– Ju fler som hänger på söndagsöppet desto bättre är det för alla. Vi kommer alltid att ha det oavsett hur många som håller öppet runtomkring, förklarar Johanna Wärnbring.

Fri parkering

Alla parkeringshus i city har fri parkering mellan 11 och 17 på söndagar. Det infördes för att förenkla besöket.

I takt med att fler blir medvetna om att det är öppet så ökar också antalet människor i citykärnan. Jönköpings besöksräknare visar att det är lika många besökare en söndag som en måndag. Något som är intressant eftersom många av de som passerar räknarna på måndagar är de som jobbar i stan. På söndagar har stor del av besökarna tagit sig in till city just för att äta, fika och shoppa.

Nya vanor i Jönköping

– Det märks att folk har andra vanor i dag. Man hinner inte alltid åka in till stan efter jobbet och då har man bara lördagen på sig. Har vi då öppet även söndagar så får fler en chans att hinna uträtta sina ärenden, säger Emmy Johansson, som är butikschef på Fabriken vid Atollen.

Sedan Fabriken började att hålla öppet på söndagar för fyra år sedan så har de märkt en stor ökning. Nu är det många som vet om att det är öppet och utnyttjar det. Även butikerna runt omkring tycker att söndagsöppet är toppen.

– Vi skulle absolut inte kunna hålla stängt på söndagar. Våra kunder har berättat för oss att de verkligen uppskattar våra öppettider. De önskar att det vore öppet överallt i city alla dagar i veckan, säger Madeleine Bobin Lindqvist, ägare av Fabriken.

Jönköping kan öka ännu mer

Helena Malm på Jönköping City ser positivt på det ökade antalet söndagsöppna butiker, restauranger och kaféer. Hon rekommenderar alla verksamheter i citykärnan att hålla öppet även på söndagar eftersom de märker en efterfrågan från besökarna.

– Numera vill folk umgås och göra saker på söndagar i större utsträckning än tidigare. Alla verksamheter fungerar som bäst när så många som möjligt är lediga och har tid att utföra sina ärenden eller umgås över en bit mat. Det är också därför som vi valt att lägga Hovrättstorgets cityloppis på söndagar. Det finns potential för söndagarna i city att öka ännu mer, berättar Helena.

FAKTA

SÖNDAGSÖPPET

När: Alla söndagar mellan klockan 12 och 16.

Var: På ett 80-tal restauranger, kaféer och restauranger i citykärnan.

Övrigt: Fri parkering i citys parkeringshus.

End of content

No more pages to load