Personalen i Sam-hjälps nya butik på Barnarpsgatan. Foto: Privat

Ny butik på Väster: ”Behovet är så stort”

En ny secondhandbutik har öppnat på Barnarpsgatan i Jönköping. Pengarna som tjänas in går till gåvor som skickas till fattiga familjer i Östeuropa.

– Behovet är så stort. Jag möter människor, jag får se nöden och jag ser att hjälpen förändrar, säger Marianne Sandqvist.

Det var i samband med julskyltningen den 3 december som Sam-hjälps Änglabutik slog upp portarna på Barnarpsgatan i Jönköping.

Sam-hjälp har funnits i 27 år med kontor och secondhandbutik på Ekhagen. De arbetar med hjälpsändningar till Östeuropa och ger stöd till projket i sammanlagt åtta länder.

Den nya butiken ska fungera som ett skyltfönster för att göra fler uppmärksamma på organisationens arbete.

– Vi kallar det här för en Änglabutik. Dels för att vi öppnade på julskyltningen och hade väldigt mycket änglar att sälja i butiken – en symbol som vi tycker är en god motkraft till mycket annat i samhället. Men tanken är också att man kan göra en änglalik insats genom att ge en gåva eller på något sätt stödja vår verksamhet. Då är man en ängel för någon annan, förklarar Marianne Sandqvist som arbetar på Sam-hjälp.

Sandqvist har varit med och byggt upp verksamheten sedan starten 1990. I dag har Sam-hjälp fyra fastanställda och bygger framför allt på de 160 volontärer som arbetar i second hand-butikerna, lastar lastbilar och ställer upp som chaufförer.

– Alla våra hjälpsändningar till Östeuropa körs med våra lastbilar av chaufförer som gör det utan ersättning. Även vår kontorspersonal arbetar ideellt, berättar Sandqvist.

Ge en julklapp till en fattig familj

I den nya butiken på Väster kan man, förutom att handla second handsaker, även bli gåvogivare eller stödjare till något av verksamhetens projekt.

– Inför jul har vi gjort en särskild satsning i form av paket men både mat och hygienartiklar. Den här lådan packas här i Sverige och skickas iväg och delas ut till en fattig familj innan jul. Dessa gåvobevis, för 200 kronor per låda, kan man köpa i vår Änglabutik, säger Sandqvist och fortsätter:

– Många familjer har svårt att förstå och blir väldigt berörda av att det finns familjer i Sverige som gärna vill hjälpa till. Vi har många exempel på när mammor har börjat gråta och sagt att de aldrig tidigare har haft så mycket mat i hemmet på samma gång. Och då ska man veta att det här handlar om baslivsmedel såsom olja, makaroner, ris och mjöl. Men för de som inget har betyder det här jättemycket. Och barnen får upp chokladkex och godis och bara dansar av glädje. De har kanske inte fått smaka på sådana saker på hela året.

Sandqvist tror att matlådan, förutom det materiella, även kan tända ett hopp, en förväntan och en glädje över att det finns människor som vill hjälpa till och att det finns goda krafter i världen.

– De här familjerna får en annan jul tack vare en gåva från en främmande människa, säger Sandqvist.

Hon är nöjd med mottagandet av den nya butiken och berättar att det har varit mycket spontanbesök och positiva reaktioner sedan starten.

– Det viktigaste för oss är att få nå ut och berätta vad Sam-hjälp gör och erbjuda folk att hjälpa till. Jag tror att det är många som vill det, säger hon.

Vad får du din drivkraft från?

– Det går inte att låta bli när man har kommit in i det här. Behovet är så stort. Jag möter människor, jag får se nöden och jag ser att hjälpen förändrar. Jag hör mycket tacksamhet och jag blir också inspirerad av att så många arbetar frivilligt med det här. Då märker jag att det som jag och mina kollegor gör som anställda också har stor betydelse eftersom vi på något sätt är motorn och drivet i det. Vi inspirera varandra, säger Sandqvist.

Änglabutiken är öppen tisdagar och torsdagar klockan 15–18 och lördagar 10–13.

-----

No more pages to load