Från vänster: Otto Hedenmo, Johan Thor,  Petra Thor Jonzon Foto: Alexandra Locking Hållbart spin på Friskis & Svettis i Jönköping. Foto: Alexandra Locking

Nytt koncept: Så tränar de sig smartare på lunchen

Varje tisdag vid lunch under hela oktober bjuder Friskis & Svettis i Jönköping in till ett nytt koncept under namnet Hållbart spin – en kombination av träning, hållbarhet och kunskap.

– När man tränar på en lagom ansträngande nivå är man väldigt mottaglig för nya intryck och kunskap, säger initiativtagaren Johan Thor, verksamhetschef på Friskis & Svettis.

På tisdagslunchen samlades ett femtontal träningssugna personer i spinningsalen på Friskis & Svettis i Jönköping. Varje tisdag klockan 12, under hela oktober, anordnas nämligen Hållbart spin där man kombinerar träning med ett föredrag inom just hållbarhet.

Den här veckan var det Otto Hedenmo från Länsstyrelsen som stod för kunskapsdelen genom sitt föredrag om solkraft.

– Jag leder Klimatrådets solkraftsprojekt som handlar om att öka kunskapen om solkraft runt om i länet. Det här formatet gör att vi når ut till en målgrupp som kanske vanligtvis inte brukar komma på de seminarier som vi genomför, säger han till News.

Johan Thor är verksamhetschef på Friskis & Svettis och en av initiativtagarna till konceptet.

– Jag och Friskis sitter med i Klimatrådet som är länets arbete för hållbarhet i stort. Det var där idén om att vi skulle koppla ihop den fysiska hållbarheten med något sorts föredrag kring området formades. Vi på Friskis vill gärna vara något mer än bara träning. Vi är ett stort gym och representerar därmed 16 000 personer där vi känner att vi kan göra skillnad, säger han.

– När man tränar på en lagom ansträngande nivå är man väldigt mottaglig för nya intryck och kunskap.

Den så kallade pulsträningen är något som bland annat skolvärlden har börjat uppmärksamma och använder som metod för bättre inlärning.

– Man har kanske ett pulspass på tjugo minuter och sedan går man in och läser matte, förklarar Thor.

Veckans spinningpass lockade en blandning av “vanliga” spinnare men även nya personer som bara var intresserade av tisdagens ämne. En av deltagarna var Petra Thor Jonzon.

– Jag tycker att spinning är bra träning och jag tycker att lunchträning är optimalt. Du får in det i vardagen, du får påfyllning av energi mitt på dagen och du blir smartare och fräschare i huvudet när du kommer tillbaka till jobbet, säger hon och fortsätter:

– Hållbarhet är ett angeläget tema och det är en kul idé att sitta och cykla samtidigt som man lyssnar till lokala föredragshållare som berättar om sina hållbarhetsarbeten.

Spinningpasset pågår i 45 minuter och därefter kan den som vill köpa en “hållbar lunch” på Friskis restaurang Hälsokällan. Deltagandet kräver ingen föranmälan och passet är gratis.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load