Foto: Alexandra Locking/ pressbild

Tusentals liter mjölk delas ut gratis i Jönköping

På onsdagseftermiddagen kommer Arla att dela ut den mjölk som felproducerades i helgen. Det kommer att ske på två platser i centrala Jönköping.

– Vi vill undvika matsvinnet och därför kommer vi ställa upp lastbilar och dela ut mjölken tillsammans med lite informationsblad och recept, säger Arlas presschef Erik Bratthall.

Det var under söndag och måndag som något hände på mejeriet i Jönköping. Den tekniska bearbetningen av fettet i mjölken fungerade inte på grund av en trasig ventil, vilket gör att den drabbade mjölken nu skiktar sig.

Det är mellanmjölk i en liters- och en och en halvliters förpackningar, med bäst före-datum den 20 och 21 februari, som berörs av felet. Sammantaget handlar den om 350 000 liter mjölk.

– Har man som konsument köpt den här mjölken och är missnöjd så kan man reklamera den, men det är inga problem att använda den, förklarar Erik Brattwall och fortsätter:

– Och nu har vi en massa mjölk kvar som fortfarande har hållbarhet och som är fullt användbar, men som vi inte kan sälja. Den mjölken kommer vi att dela ut för att få ner matsvinnet.

Arla har beslutat att de ska dela ut den skadade mjölken på två platser i centrala Jönköping under onsdagen. En lastbil kommer att stå i korsningen Lantmätargränd/Östra Storgatan, från 12.30 till sen kväll. Den andra lastbilen kommer att stå vid Jönköpings University från klockan 14.30 till sen kväll.

– Den mjölk vi delar ut nu är den mjölk som vi har haft kontroll på. Den mjölken som har varit ute hos kund kan vi tyvärr inte göra något med, säger Erik Brattwall.

Vad vill du säga till de kunder som köpt den skadade mjölken?

– Vi är jätteledsna att vi har skickat ut mjölk som inte håller den kvalitén som den ska ha. Men ser man det här nu och vet om att mjölken går att använda så ska man ju inte hälla ut den. Använd den i matlagning.

Har ni varit med om något liknade tidigare?

– Nej, inte i den här volymen.

Här delar de ut gratismjölken i city

-----

No more pages to load