Rebecka Högstedt från Jönköping är en av deltagarna i årets säsong av Ung och bortskämd på TV3 Foto: Alexandra Andreasson

Rebecka i Ung och bortskämd: “Jag gör vad jag vill när jag vill”

Om några veckor är det dags för realitysåpan Ung och bortskämd i TV3. I år finns 20-åriga Rebecka Högstedt från Jönköping med bland deltagarna. 
– Jag har alltid tyckt att det är spännande med sociala experiment och älskar reality. Så det kändes som en ganska självklar grej att söka till programmet, säger Rebecka Högstedt.

I 31 dagar samlas åtta ungdomar i en hus för att möta sitt livs största utmaning. Den gemensamma faktorna är att de är unga och bortskämda, och vana vid att alltid bli uppassade av sina föräldrar.

– Jag har ju aldrig gått ut med soporna i hela mitt liv eller gått till affären för att köpa toalettpapper. Min pappa älskar att ha det rent hemma, så han sköter tvätt och disk och sånt. Så jag behöver inte göra så mycket. Jag har väl typ ordning på mitt rum. Men hade jag inte städat på mitt rum heller så hade det nog slutat med att han hade gjort det, säger Rebecka Högstedt.

Rebecka berättar att hennes pappa alltid ger henne hundra procent uppmärksamhet, men att det är ömsesidigt.

– Skulle han be mig göra något så skulle jag göra det. Jag har aldrig sagt ifrån till min pappa och aldrig ljugit för min pappa. Det handlar inte om materiella saker utan om vilken fin relation vi har.

Bedöms av sina föräldrar

Med en tajt budget får deltagarna i huset, på egen hand, ansvara för alla inköp samtidigt som de ska sköta hushållet och testa på olika arbeten. Under tiden blir de, utifrån sin utveckling, bedömda av sina föräldrar som varje vecka utser Veckans bästa och Veckans sämsta i huset. I det sista programmet koras en vinnare.

– Det har verkligen varit en sjuk upplevelse. Även om jag har gråtit, varit arg och mått skit så skulle jag nästan kunna betala för att få uppleva det igen. Nu när allt är slut saknar man det jättemycket. Jag tänker på det hela tiden, varenda dag.

Kopplar bort kamerorna

–  Jag har alltid trott att folk ljuger när de säger att man inte tänker på kamerorna. Men jag tror att det tog typ tre timmar innan man struntade i dem.

Vad har du lärt dig av programmet?

– Först och främst har jag lärt mig att alla människor är olika och det måste även Rebecka acceptera. Jag är en tjej med väldigt starka åsikter och i början ville jag att alla skulle tänka som mig.

Hatstorm på sociala medier

Att det finns risk för en hatstorm på sociala medier bryr sig inte Rebecka Högstedt om.

– Alltså jag vet att jag har varit en riktig idiot i huset. Jag kommer få jävligt mycket kritik från tittarna för mitt beteende eftersom att jag är just kvinna. Men det ser jag som ett tecken på att jämställdheten inte har kommit långt. Hade jag varit en man hade jag blivit hyllad som kung. Men nu är det så att jag är en kvinna som gör vad jag vill när jag vill. Jag säger vad jag vill och tycker vad jag vill. Det är jag som bestämmer i huset. Jag kallade mig själv för boss och de andra för mina anställda.

– Pappa är fett orolig. Inte så mycket för att jag ska få elaka kommentarer, men han är orolig för att jag ska ta åt mig och bli ledsen. Samtidigt tycker han att det är kul att jag kör mitt race.

Vill inte ha något vanligt jobb

– Mitt stora mål i livet är att kunna leva på den jag är. Jag vill inte ha något vanligt jobb. Min största dröm är att bli programledare för Melodifestivalen. Mitt andra stora mål är att vara en feministisk förebild. Jag tror att det behövs fler sådana och alla behöver ju inte gå runt med pannlugg och fjällräven-väskor.

Den 7 februari har årets säsong av Ung och bortskämd premiär på TV3.

-----

No more pages to load