Vanessa Rodriguez Ibarra som Esmeralda i den danska scenuppsättningen av Klokkeren fra Notre Dame på Fredericia teater. Foto: privat Vanessa Rodriguez Ibarra som Esmeralda i den danska scenuppsättningen av Klokkeren fra Notre Dame på Fredericia teater. Foto: privat Vanessa Rodriguez Ibarra som Esmeralda i den danska scenuppsättningen av Klokkeren fra Notre Dame på Fredericia teater. Foto: privat

Vanessa fick drömrollen i succémusikal

Som 13-åring drömde Jönköpingstjejen Vanessa Rodriguez Ibarra, 27, om att en dag få stå på de stora scenerna i en Disney produktion. I höstas slog den drömmen in då hon fick huvudrollen i den kritikerrosade musikalen Klokkeren fra Notre Dame.

Jönköpingstjejen Vanessa Rodriguez Ibarra är utbildad artist och yrkesdansare från Performing arts school i Göteborg. Sedan barnsben har hon drömt om att få uppträda på de stora scenerna. I höstas slog den drömmen in då hon fick en av huvudrollerna i den danska scenuppsättningen av Disneys version av Ringaren i Nottre Dame, eller Klokkeren fra Notre Dame som den heter på danska.

Valdes ut bland hundratals sökande

Resan började med en dansaudition i Danmark. Bland hundratals sökande till rollen som zigenerskan Esmeralda tog sig Vanessa vidare genom tre olika dansprover. Hon gallrades sedan vidare till ett sångprov där hon valdes ut tillsammans med två andra finalister.

Därefter åkte hon hem till Sverige för att invänta besked.

– Sedan fick jag reda på att de ville se mig en gång till och då fick jag lära mig Esmeraldas bön på danska och en dansk dialog. Så åkte jag dit och så fick jag rollen, säger Vanessa Rodriguez Ibarra.

68 föreställningar senare har Vanessa Rodriguez Ibarra sjungit, dansat och skådespelat inför omkring 60 000 personer på Fredericia teater i Danmark.

Vad har rollen som Esmeralda betytt för dig?

– Allt. Att spela med hela själen och hjärtat. Att mena vartenda ord. Att skrika som om det vore ett skräckfilmsskrik och sedan gå in och sjunga vackert. Att sjunga och dansa samtidigt. Att gråta och sjunga samtidigt. Att ens gråta varje kväll. Att göra föreställningen som om man lever den för första gången varje kväll. Att göra den på liv och död varje kväll.

Vanessa Rodriguez Ibarra berättar att det var en stor utamning att behöva sjunga och prata på ett helt nytt språk.

– Det var för djävligt (skratt). Det är inte kul att vara underlägsen språkmässigt, man kan göra en jätteinsatts med teater och sång, men om språket är i vägen så är det svårt att få en chans och bli hörd. Det är svårt att få fram budskapet på ett annat språk som inte är ditt egna. Men det är också en väldigt bra erfarenhet. Det stärkte mig i de språk jag kan om inte annat.

“Den bästa musikalen i Danmarks historia”

Musikalen har hyllats av kritikerna och bland annat blivit utnämnd till den bästa musikalen/teaterproduktionen i Danmarks historia.

– Det kändes märkligt att få vara med om det. Esmeralda blev nästan våldtagen och bränd på bål varje kväll. Jag var inte så glad då, utan min uppgift var att först förföra och sedan lida. Att få sådan jätterespons gick liksom inte att ta in. Jag var så upptagen med att sköta min uppgift som skådespelerska.

“Framgången är väldigt giftig”

Att nå framgång har dock sitt pris menar Vanessa Rodriguez Ibarra. Trots att hon känner att den här upplevelsen har gett henne mycket på det professionella planet så har hon även fått känna på “djungelns lag”.

– Jag har lärt mig att den så kallade framgången är väldigt giftig. Många försöker fälla en på vägen och gör allt för att få din plats. Vänner vänder ryggen till och bekanta som aldrig ens hälsar på dig blir plötsligt superfjäskiga. The law of the jungle. Men jag vill inte vara en del av det spelet.

“Inte ens en drömroll kan ge en komplett lycka”

Nu vill Vanessa Rodriguez Ibarra njuta av nuet och se vart vinden bär henne.

– Jag har satsat så många år på detta och de åren vill jag ta igen. Jag kommer nog sjunga, dansa och skådespela så länge jag lever, men allt kan inte handla om det. Allt kan inte handla om ett yrke. Man är inte vad man gör. Inte ens en drömroll kan ge en komplett lycka. Att jaga drömmar är bra för att ta sig uppåt, men räkna inte med att det ska ersätta allt annat som livet kan ge dig. Att njuta står i all fall på mitt schema.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load