Ludvig Nordholm är aktuell som en av de tävlande i Göteborgs årsfinal av Poetry Slam. Foto: privat

Ludvig är mästare i Poetry Slam

Jönköpingskillen Ludvig Nordholm,25, är mångsysslaren med ett brinnande intresse för musiken. Just nu är han aktuell som en av de tävlande i Göteborgs årsfinal av Poetry Slam.

Poetry Slam innebär att man tävlar i estradpoesi, det vill säga poesi som är skapad för att läsas för publik.

Konceptet Slam Poetry uppfanns 1986 i Chicago. Reglerna är tydliga; dikterna får inte överstiga tre minuter, det får inte användas någon rekvisita på scenen och viktigast av allt – dikten måste vara egen.

– De viktigaste ingrediensen är för mig substans. Att det finns någon slags mening med dikten. Om du är på ett Poetry Slam så är även en taggad publik en viktig ingrediens, säger Ludvig Nordholm.

Han kom i kontakt med Poetry Slam när estradpoeten Nino Mick föreläste på Kulturhuset i Jönköping för några år sedan. Nu är han själv en biten fantast som förra året lyckades kamma hem titeln Jönköping läns Poetry Slam-mästare 2016.

Tävlar i SM

I höstas tävlade han dessutom i SM där han tog sig till en 20:e plats bland 48 deltagare. Han dikter berör främst ämnen som könsroller, feminism och samhällsstrukturer.

– Jag har gått vidare till Göteborgs årsfinal i år, och kommer troligtvis att tävla i Jönköping också, för att se hur det går. Men jag använder också slam-poesi och spoken word som en del av mina framföranden när jag spelar musik på olika tillställningar. Jag tycker att estradpoesin och musiken kompletterar varandra bra.

Den 4 februari kommer Ludvig Nordholm att medverka i ett Poetry Slam på litteraturfestivalen SmåLit i Jönköping.

– Förhoppningen är att det ska inspirera fler till att våga delta och syssla med det, inför årets uttagningar för Poetry Slam.

Kan vem som helst börja med Poetry Slam?

– Vem som helst kan absolut börja med Poetry Slam om viljan finns. Folk tänker ofta att det finns en massa regler för hur poesi ska vara, men det är faktiskt mycket friare än vad många tror. Inom Poetry Slam så är det viktigaste att komma ihåg att dikten ska vara under tre minuter.

– Vad det gäller att stå på scenen så känner jag människor som sysslar med Poetry Slam enbart för att komma över sin scenskräck, såväl som människor som älskar att stå på scen. Finns viljan så kan vem som helst göra det.

Vad tycker du är det svåraste med Poetry Slam?

– Det svåraste… tja, jag vet faktiskt inte. Det har kommit ganska lätt för mig.

Släpper debut EP

Närmast på agendan kommer Ludvig Nordholm att släppa sin debut EP och i samband med det väntar spelningar i Stockholm och i Malmö.

 

-----

No more pages to load