Kajsa Thirén, 24, är eldsjälen bakom Sunny Day Foto: Alexandra Andreasson

Kajsa ger missbrukare en solskensdag att minnas

Kajsa Thirén, 24, från Jönköping är eldsjälen och initiativtagaren bakom Sunny Day, som förra året gav elva personer med missbrukarproblem en dag utöver det vanliga. De fick massage, frisörbesök, goodiebags och tårta. Den 12 maj är det dags igen. 

– Jag har bjudit in människor, vars livsöde inte blivit som planerat, till en dag av kärlek, säger Kajsa Thirén.

Sunny Day är ett koncept som ska få människor att känna sig älskade. Bakom initiativet står tvåbarnsmamma Kajsa Thirén.

– Jag har alltid velat hjälpa till i samhället, för jag tycker inte att samhället gör tillräckligt. Förra året bestämde jag mig för att jag skulle börja engagera mig i någonting, men jag visste inte riktigt vad. Sen bestämde jag mig för att jag ville inrikta mig på missbrukare. Det blev väldigt viktigt i mitt liv av olika anledningar. Jag ville pusha dem och ge dem motivation till att fortsätta att kämpa.

En dag med extra guldkant

Kajsa Thiréns idé går ut på att att erbjuda människor, vars livsöde inte blivit som planerat, en dag med extra guldkant.

– Det blir en solskensdag som de kan minnas. Många har antagligen ganska tuffa minnen i bagaget, men genom det här får de också något positivt att tänka tillbaka på.

Förra året engagerade sig ett sextiotal personer på olika sätt och gjorde därmed Sunny Day möjlig. Sammanlagt elva personer med missbrukarproblem från ett behandlingshem i Mullsjö fick en heldag fylld av avkoppling, god mat, styling och presenter.

– Livet är inte alltid rättvist men alla förtjänar en chans. Ingen drömmer om att ha ett svårt liv, ibland kan saker bara bli fel. Reaktionerna var jättepositiva förra året. Det är mycket därför jag vill göra det igen, för jag insåg hur mycket det verkligen är värt.

Behöver sponsorer till mat och dryck

Liksom förra året har hon även i år bjudit in en nagelteknolog, massörer och frisörer från Bäckadalsgymnasiets frisörlinje som ska hjälpa till att göra dagen oförglömlig. De stora pusselbitarna är på plats och det Kajsa Thirén nu behöver sponsorer till är mat och dryck.

En inbjudan är skickad och positivt mottagen av samma behandlingshem som deltog förra året. Fast det här året blir det tio till femton nya deltagare.

– Min kontaktperson där blev helt överlycklig att jag ringde dem igen. De var jättetacksamma.

”Hoppas att Sunny Day sa sprida sig”

Kajsa Thiréns förhoppning är att årets deltagare ska känna sig lika nöjda och sedda efter dagen som de som var med förra året.

– Att de känner att de får kärlek för att de är människor och att de är värda det. Sen hoppas jag precis som förra året att någon ser det här någon annanstans i Sverige och känner att “det där vill jag också göra”. Jag hoppas att min Sunny Day sa sprida sig, så att fler människor kan få känna den kärleken. De behöver det – alla behöver det.

Hon hoppas även att Sunny Day ska kunna bli ett årligt återkommande event i Jönköping.

– Jag tror att jag kommer hålla fast vid det här så länge det finns folk som vill hjälpa till. För jag kan ju tyvärr inte rodda i allt själv.

Hon berättar att hon, kommande år, vill inrikta sig på andra utsatta grupper i samhället, så som flyktingbarn och äldre personer.

Vad får du ditt driv ifrån?

– Mina barn tror jag. Min förhoppning är att barnen i framtiden ska ha öppna, stora hjärtan och känna att det inte spelar någon roll vad människor har i bagaget eller vad de kommer ifrån. Man ska försöka hjälpa till och vara godhjärtad mot alla. Och barn gör ju som man gör och inte som man säger. Så för att de ska lära sig så känner jag att jag måste visa.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load