Äventyraren Jonathan Ljungqvist, 24, lämnar civilisationen för att testa på hur det är att leva som massaj i Tanzanias vildmark. Foto: privat

Jönköpingsbon lämnar allt för att leva som massaj

I sommar sätter Jönköpings egen äventyrare Jonathan Ljungqvist, 24, av på sitt nionde äventyr. Den här gången lämnar han civilisationen för att testa på hur det är att leva som massaj mitt ute i Tanzanias vildmark.

– Den här stammen har aldrig någonsin släppt in några icke-massajer i sin by tidigare, säger Jonathan Ljungqvist.

Jonathan Ljungqvist, 24 år är fast besluten vid att leva sitt liv till max och tycks inte låta en sekund gå till spillo. Han hinner knappt avsluta ett äventyr förrän nästa utmaning hägrar.

Nu är det dags för Jönköpingssonens nionde äventyr och den här gången ska han lämna det liv han är vann vid för att testa på hur det är att leva som massaj med en stam mitt ute i Tanzanias vildmark.

– Idén väcktes när jag gjorde bärarprojektet i Tanzania. Jag och min kameraman satt i en taxibil och pratade om hur häftigt det hade varit att bo och leva med massajer. Då hörde vår taxichaufför det och berättade att hans fru hade växt upp i en av byarna utanför Arusha. På det sättet gled vi in på det här, säger Jonathan Ljungqvist.

Första gången en icke-massaj få vistas i byn

Projektet kommer att genomföras med vännen Emil Carlberg, som också ska leva som massaj, och kameramännen Mattias Larsson och Kristoffer Rossgård.

– Den här stammen har aldrig någonsin släppt in några icke-massajer i sin by tidigare. Det här är möjligt tack vare mina kontakter i Tanzania. Någon känner någon som rekommenderade mig. Det har varit en lång process bara att få det här tillståndet.

“Ett väldigt speciellt folkslag”

I cirka tre veckor kommer Ljungqvist att avskärma sig helt från omvärlden för att testa på en helt främmande livsstil. Stammen som han ska bo med finns tre mil utanför staden Arusha, i den norra delen av Tanzania. I byn, som endast består av några enkla lerhyddor, bor ungefär 250 personer som livnär sig på att föda upp nötdjur.

– De är ett väldigt speciellt folkslag. När männen i byn går ut och jagar kan familjerna skiftas. Därför är det väldigt mycket incest i de här byarna. En krigare har vanligtvis flera nya fruar varje år. Det här är en av de saker som jag ska försöka fråga dem mer om när jag är där.

En ritual för att accepteras i byn

Ljungqvist berättar att han och hans vän kommer att få genomgå en speciell ritual för att bli accepterade i byn.

– Ritualen går till så att de slaktar ett lamm och sedan ska alla dricka blodet. Jag har verkligen försökt att göra så att det där inte ska bli av men då ser inte invånarna hur jag ska kunna bli en av dem.

Att jaga tillsammans med männen i byn är en av de saker som Ljungqvist kommer att få lära sig under sin tid med stammen. Men han hoppas även att han ska få möjlighet att se hur kvinnorna och barnen lever sina liv.

– Det är väldigt uppdelat vad männen, kvinnorna och barnen gör. Jag vill ju även hänga där med damerna och lära mig sticka och så, för att få ett helhetsintryck av livet i byn.

Vad blir den största utmaningen?

– Det är svårt att säga. Jag har bett om att få göra en så kallad tvådagarsvandring, något som alla män ska göra för att få kalla sig för massaj. De som inte klarar det kan inte accepteras som man. Blir vandringen av så kommer ju det att bli det tuffaste, säger Ljungqvist och fortsätter:

– Då går man dag och natt och det finns ju lejon och allt möjligt där ute i vildmarken. Då kommer man inte att vara så kaxig.

Du återvänder till Tanzania med dina äventyr. Vad betyder landet för dig?

– Jag är ju så kär i Tanzania. Jag har min värdfamilj där som jag alltid bor med och bara att få komma dit gör mig så glad. Sen har jag ett barnhem som jag alltid återkopplar till när jag är där. Att ha fått se de här kidsen gå från 9 år till 14 år – det känns jättekul att få vara en liten del i deras uppväxt. Sen blir det lättare att genomför projekt i just Tanzania nu när jag känner folk där. Det är även en säkerhetsfråga.

Var hamnar det här äventyret på listan?

– Jag skulle nog säga att det här är ett ganska litet projekt. Samtidigt såg jag bärarprojektet i Tanzania som ett litet projekt och det blev ett av mina mest lyckade. För mig har ju paddlingen, cyklingen och rullskidorna varit helt otroligt bra och de är svårslagna. Det här projektet kommer säkert att hamna någonstans i mitten på listan.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load