Peter Jernberg. Foto: Privat

Efter 25 år i branschen – nu byter radioprofilen sida

Efter 25 år i branschen väljer nu radioprofilen Peter Jernberg, 45, att lämna journalistiken. I stället går han in som ny pressansvarig på Skogsstyrelsen med placering i Jönköping.
   – Det är klart att det finns mycket inom journalistiken som jag kommer sakna. Det här är ju att byta sida som man säger.

Under 15 års tid har han hörts i P4 Jönköpings sändningar. Men nu väljer den välmeriterade radioprofilen Peter Jernberg, 45, att byta spår i karriären.

För en dryg vecka sedan tog han över rollen som pressansvarig på Skogsstyrelsen, med placering i Jönköping. Rollen innebär att Jernberg bland annat kommer vara ett stöd för myndighetens anställda i kontakter med media. Myndigheten har sammantaget cirka 800 anställda runtom i landet.

– En del tror att medieträning handlar om att vara så duktig på att manipulera media som möjligt. Jag ser det inte så. Jag ser det mer som att försöka få folk här att förstå så gott det går hur media funkar och tänker. Och framför allt vad media är ute efter, för att helt enkelt kunna ge en så bra bild som möjligt och ge den service som journalister och media kräver i dag.

Jernberg berättar att bakgrunden till beslutet att byta spår i karriären är en längtan att få jobba mer strategiskt med mediefrågor. Det är något som vuxit fram under flera års tid.

– Jag har från journalistsidan mött väldigt många pressinformatörer och kommunikationsavdelningar och sett hur det går till när det funkar bra. Men också sett hur det funkar när det inte funkar och vad konsekvenserna blir.

– Då kände jag att efter 25 år som journalist så kanske man ändå har en del erfarenhet och det vore kul att få använda det på ett annat sätt.

Jernberg inledde sin bana inom branschen som redigerare på tidningen Dagen. Därefter jobbade han som reporter på Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Men de senaste 15 åren har han alltså varit P4 Jönköping trogen. Bland alla minnen från sitt jobb där finns det ett som sticker ut särskilt.

– Det dråpligaste minnet var från radion när jag körde ett motorprogram ihop med Hasse Pettersson som hette ”På väg”. Det där krockade lite med när jag skulle göra ”Morgon” och sända nyheter. Det var en gång när det inte funkade och det var när jag stod mitt emot Hasse Pettersson i programstudion. Då drar han jingeln och säger att det ska bli nyheter. Precis när han drar i jingeln så inser vi bägge två att det är jag som kör dem. Men det var tomt i nyhetsholken.

Genom åren har Jernberg gjort flera stora nyhetsavslöjanden. Så sent som i år väckte hans avslöjande om det prisbelönta städföretaget K2 Comfort stor uppmärksamhet.

Av alla inslag genom åren vill Jernberg lyfta fram ett avslöjande som sändes i P4 Jönköping för ett tiotal år sedan.

– En sak som kommit lite i skymundan genom åren var ett avslöjande om läkare som åkte på resor som läkemedelsbolag betalade. Det slutade med att två läkare ställdes inför rätta och det blev prejudicerande domar. Det förändrade en hel del av relationen mellan läkare och läkemedelsbolag i hela Sverige faktiskt.

Hur känns det att lämna journalistyrket efter alla de här åren?

– Det känns lite både och ska jag säga. Det är klart att det finns mycket inom journalistiken som jag kommer sakna. Det här är ju att byta sida som man säger. Men däremot tycker jag att det här med att jobba för den goda saken – om man nu kan säga så – att jobba för ett samhällsintresse är intakt.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load