Kajsa Thirén är initiativtagaren till konceptet Sunny Day. Foto: Alexandra Andreasson

Kajsa gav missbrukare en oförglömlig dag

Kajsa Thirén, 24, från Jönköping är initiativtagaren bakom konceptet Sunny Day. Den 12 maj gav hon elva kvinnor med missbrukarproblematik en oförglömlig dag att se tillbaka på med glädje.

– Det blev tusen gånger bättre än förväntat, säger Thirén.

 

Som Jmini har skrivit om tidigare är Kajsa Thirén eldsjälen bakom Sunny Day, som förra året gav flera personer med missbrukarproblematik en dag utöver det vanliga.

Den 12 maj var det återigen dags för elva kvinnor från behandlingshemmet i Mullsjö att få en heldag fylld av avkoppling, styling, god mat och presenter. 

– Det blev tusen gånger bättre än förväntat. Jag trodde att det var ganska ultimat förra året, men det här året blev verkligen “spot on”, säger Kajsa Thirén.

Sunny Day är ett koncept som går ut på att ge människor, vars livsöde inte blivit som planerat, en dag av kärlek och glädje att kunna ta med sig hem som ett fint minne.

En minnesvärd spa-dag

Dagen startade klockan 8 i Ekhagsstugan med frukostfrallor. Därefter fick kvinnorna hoppa i morgonrock och tofflor, som Hooks herrgård hade sponsrat med, för att skapa en riktig spa-känsla.

– Det var sådan härligt kackel hela tiden. Alla pratade i munnen på varandra.

Efter frukosten fick kvinnorna 20 minuters massage var av privatpersoner som ställde upp. Dessutom fick de nagelvård av Grenna Joyful Beauty’s.

– Därefter fick de tårta från konditori Postiljonen i Huskvarna och till lunch serverades pizza från pizzeria Bella och sallad och bröd från restaurang Hemma, berättar Thirén och tillägger:

– Det är verkligen många företag som har varit med och sponsrat i år. Jag tror det hjälpte att kunna säga att ”förra året så hände det här” och skicka med lite artiklar. Då förstod folk att Sunny Day var på riktigt.

En “aha-upplevelse”

På eftermiddagen åkte gänget vidare till Bäckadalsgymnasiet där alla kvinnorna fick hårinpackning och styling av förstaklasseleverna på frisörlinjen.

– Det kändes som att eleverna fick en liten ”aha-upplevelse”. Det var stort att stå och titta på och få lite distans till det.

– Vissa kvinnor delade med sig av sina erfarenheter, hur de kom in på sitt missbruk och hur de har fått kämpa för att komma ur det. Det var väldigt lärorikt och känslomässigt. Det var häftigt att se mötet mellan olika människor.

Goodiebags med fina presenter

Kvinnorna fick med sig varsin goodiebag hem med tre fullsize hårvårdsprodukter som Salong Saxen i Huskvarna sponsrat med.

– Jag räknade ut att den hade ett värde på typ 600 kronor per person. De fick även ett armband. Det var jättehäftigt att få ge det till dem.

När kvinnorna hade återvänt till behandlingshemmet efter dagen fick Kajsa Thirén ett sms från deras kontaktperson.

– Kontaktpersonen skrev att kvinnorna kände sig vackra. Och det är ju precis det jag vill att de ska känna – att de är värda precis som alla andra och att de är precis lika vackra som alla andra. Det är inget att se ner på att de har ett bagage som många andra kanske inte har.

Ett årligt återkommande event

Sammanlagt har ett åttiotal personer varit med och gjort den här dagen möjlig. Nu är Thiréns ambition att eventet ska bli ett årligt återkommande event i Jönköping.

– Frisörskolan, en massör och nagelteknologen har sagt att oavsett om jag är med eller inte så kommer de se till att det blir av igen.

Thirén berättar att mycket av hennes driv kommer från henns två barn.

– Med tanke på hur världen ser ut just nu – det är så mycket problematik och svårigheter – så vill jag visa mina barn att små saker kan betyda väldigt mycket. Det är inte så svårt för mig att ge andra människor kärlek. Jag har verkligen öst all kärlek jag har på de här människorna för att de verkligen ska känna att de betyder någonting för mig. Jag kommer ju aldrig att glömma de här människorna. Jag hoppas att mina barn ska känna att det är så enkelt att göra en sådan betydelsefull handling.

Vill inspirera andra

Nu hoppas Thirén att andra människor ska inspireras av hennes idé och att Sunny Day ska sprida sig.

– En Sunny Day för mig handlar inte bara om en sådan här sak. Jag hoppas även kunna göra något för utsatta barn som har tvingats växa upp alldeles för fort. Bara kunna ta in dem på ett lekland och låta dem få vara barn hade varit fantastiskt.

– Jag hoppas att någon ska se det här och tänka att “shit det är ju inte svårt”. Antingen om någon vill göra något eget eller om de vill kontakta mig så vi kan hjälpas åt.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load