Fr vänster: Jesper Palmér, Marcus Perhann, Joel Snäll, Axel Wyol och Robin Göhlen. Foto: Alexandra Andreasson

Elever vill stoppa trafficking i Asien

Klasskamraterna Joel Snäll, Jesper Palmér, Marcus Perhamn, Axel Wyon och Robin Göhlen går sista året på teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet. I kursen samhällskunskap 1b har gänget startat en kampanj för en bättre värld.

– Kampanjen går ut på att få en så stor skara människor som möjligt att bidra mot trafficking i Asien, berättar Joel Snäll.

Det var killarnas samhällslärare som fick idén att alla hans klasser skulle göra ett slutprojekt med syfte att skapa sig en bättre bild av världen genom att bidra med något.

– Vi ska skänka kärlek till världen med hjälp av olika typer av insamlingar, säger Joel Snäll.

Vännerna inspirerades av organisationen Love and hope, tidigare Love Nepal, som i vintras gjorde en insamling under namnet ”En tia till Love Nepal”, där pengarna gick till organisationens arbete mot sexslaveri och människohandel.

– 80 000 personer lyckades tillsammans samla in 1,5 miljoner kronor. De hade visserligen lite mer tid på sig än vad vi har, men vi kände att vi ville göra en liknande grej, säger Marcus Perhamn och tillägger:

– Man behöver inte vara månadsgivare och skänka 100 kronor i månaden för att göra skillnad. När en större mängd människor skickar en mindre summa pengar så kan det komma rätt långt.

I torsdags startade killarna Facebookgruppen ”En tia mot trafficking” och pengarna går direkt till organisationen Love and hopes 90-konto och deras arbete.

– När det handlar om en tia så kan folk lättare tänka sig att ge det, säger Axel Wyon.

– Pengarna går till organisationens generella arbete i Asien. Men vi hoppas också kunna komma i kontakt med någon inom organisationen för att få veta hur stor summa som har samlats in via vår kampanj, säger Joel Snäll och fortsätter:

– När man skickar pengar vill vi därför att man skriver ”en tia mot trafficking” som meddelande så att det går att spåra. 

I skrivandets stund har kampanjen 145 följare i Facebookgruppen och insamlingen pågår till den 1 juni.

– Första dygnet gick vi upp på nästan 100 personer och det har spridits till många som vi inte känner, säger Marcus Perhamn.

Vännerna är överens om att det var lättare att få folk att engagera sig i insamlingen än vad de först hade trott.

– Det går att påverka och göra skillnad om man bara vill, säger Axel Wyon.

– Varje liten summa hjälper och vi vet att det här är en organisation som gör stor skillnad, säger Marcus Perhamn.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load