Oliver Agerbring Foto: privat

Han driver en av Sveriges största Youtube-kanaler inom teknik

Datorer och datorspel har alltid varit Oliver Agerbrings, 18 år, stora passion. I dag driver han en av Sveriges största teknik-communitys på Youtube, där han bland annat gör recensioner på allt nytt inom gaming-världen.

– Företag skickar nya teknikvaror som jag sedan recenserar i videos, berättar Agerbring.

Det som började som ett roligt intresse hemma i pojkrummet har nu vuxit sig till ett företag som Agerbring skulle kunna försörja sig på. Jönköpingskillen är uppvuxen i en familj där datorintresset alltid har varit en central del.

– Mina brorsor, som är typ 10 år äldre än mig, byggde datorer och de har lärt mig mycket. Sedan har jag tittat på videos där andra har byggt datorer och fått ett intresse för det, säger Agerbring.

När han var 13 år började han göra spelvideos som han publicerade på Youtube.

– Det är väldigt svårt att bygga upp något på internet. Mina första 1 000 följare tog ett år att få. Det är flera miljoner som sysslar med det här och man måste sticka ut på något sätt.

Agerbring började därför sammarbeta med andra på Youtube för öka antalet följare.

– I början hade vi typ 20 följare var, så vi började göra videos tillsammans. Det är viktigt att nätverka med andra för att lyckas.

En unik inriktning

För ett par år sedan bytte Agerbring inriktning och började recensera teknikvaror under varumärket Stromen. Vid den här tidpunkten hade han hunnit bygga upp en stabil följarbas.

– Det var ingen annan i Sverige som gjorde det här. De flesta har varken tid eller pengar för att kunna göra det. Det tog ett tag att bygga upp kontot men nu är det många företag som skickar prylar som de vill ha recenserade.

Får tillgång till allt nytt på marknaden

Satsningen resulterade i att han i dag driver en av Sveriges största Youtube-kanaler inom sin genre med cirka 20 000 unika följare. Hittills har han hunnit leverera drygt 40 videorecensioner.

– Jag jobbar med det här från det att jag vaknar till jag går och lägger mig. Förutom att spela in videos ska man planera, svara på mejl och så vidare. Det går aldrig att släppa. Men det är jättekul.

– När jag var 14 år satt jag hemma och drömde om de här olika teknikprylarna och nu får man det skickat till sig från företagen. Man får tillgång till allt nytt på marknaden direkt.

Vad får du för reaktioner på ditt intresse?

– I början tyckte många att det var idiotiskt. ”Varför fokuserar du inte på skolan?” Men nu ser de en framtid i det. De ser att det är något som genererar pengar och att jag skulle kunna ha det här som ett heltidsjobb. Så de tycker att det är mer okej nu.

Men trots att intresset skulle kunna försörja honom är planen att bli anställd på något företag efter examen.

– Youtube-kanalen får fortsätta vara ett intresse, det är för osäkert att ha som jobb.

-----

No more pages to load