Temabild Foto: Pixabay

Jönköpings förstföderskor allt äldre

I Jönköping väntar tjejerna allt längre med att skaffa barn. För 40 år sedan blev man mamma för första gången vid 24 och ett halvt. Idag är Jönköpings förstföderskor i genomsnitt 29 år.

Sedan 1975 har medelåldern hos Sveriges förstagångsmammor stigit med 4,6 år. Det visar färsk statistik från SCB, som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

I Jönköping, där man för 40 år sedan oftast blev mamma för första gången vid 24,4 år och i dag i genomsnitt väntar tills man är 28,8 år, är förstföderskorna i genomsnitt 4,5 år äldre än de var för fyra årtionden sedan.

Länets äldsta förstföderskor bor i Habo, där man i genomsnitt väntar med att skaffa sitt första barn, tills man är 29,3 år. Yngst i länet är Sävsjös förstföderskor, som är i genomsnitt 25,3 år när de börjar bilda familj.

Störst i landet har ökningen varit i Dorotea, där förstagångsmammornas ålder ökat från 22,1 år 1975 till 30,8 år 2015.

– En förklaring är att många kvinnor jobbar och pluggar på universitet och väntar lite längre med att få sitt första barn, säger Vitor Miranda, demograf på SCB till nyhetsbyrån Siren.

– Medelåldern ökade lite snabbare under 1990-talet, då många män och kvinnor väntade längre med att få barn på grund av arbetslöshet och lågkonjunktur.

I Sverige får kvinnorna sitt första barn vid genomsnittsåldern 29,1 år. Men hur gammal man är när man får sitt första barn varierar stort, beroende på i vilken kommun man är bosatt. I Munkfors är förstföderskornas medelålder lägst – 23,5 år – medan de är högst i Danderyd, där förstagångsmammornas snittålder är 31,9 år.

– Det man kan se i riket är att högutbildade kvinnor väntar längre med att få sitt första barn. En anledning till att det skiljer sig mellan olika kommuner kan vara att utbildningsnivån och åldern för etablering på arbetsmarknaden varierar, säger Vitor Miranda.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load