Gunnar Andersson Foto: Alexandra Andreasson

Jönköpingsprofilens fullmatade festsommar – här är hela programmet

Jönköpingsborna har ett fullmatat festprogram att se fram emot i sommar. Det blir bland annat sommarkonsert i Pingstkyrkan, allsångskvällar på Esplanaden i Huskvarna och Sommarkvällar i Smedbyn. Och bakom allt det här hittar vi kulturkungen Gunnar Andersson, 70 år.

– Jag är väl den där typen som inte kan sitta still och så tycker jag att det här är ganska roligt, säger Gunnar Andersson.

Att luta sig tillbaka i någon solstol och klappa katten är inget alternativ för Jönköpingsbon och pensionären Gunnar Andersson. Framför sig har han ett minst sagt fullspäckat sommarschema.

– Jag lever själv och det här är mitt liv. Det blir ju ett socialt sammanhang. Dels med dem man jobbar med, och sen är det alltid kul med publik.

Gunnar Andersson är född i Västergötland, men Jönköpingsbo sedan många år tillbaka. Han flyttade hit efter giftmål och barn, för att studera till musik- och teaterlärare på högskolan – ett yrke han var verksam inom i 30 år.

“Kan inte hålla fingrarna i styr”

Att gå i pension var ingen anledning till att sluta arbeta tyckte Andersson.

– Jag är väl den där typen som inte kan sitta still och så tycker jag att det här är ganska roligt. Jag kan inte hålla fingrarna i styr.

I dag är han, för många, känd som en av traktens stora kulturarrangörer.

I sommar står han bakom flera uppskattade arrangemang så som det traditionsenliga nationaldagsfirandet i Mjölkafållan, det årliga firande av Alf Henrikson-dagen i Huskvarna, allsångskvällar på Esplanaden, Sommarkvällar i Smedbyn och dessutom är han producent för Huskvarnarevyn.

Sommarkonserter och allsång

Närmast väntar en sommarkonsert i Pingstkyrkan den 31 maj med kören Glada röster.

– Det är en väldigt rolig kör för pensionärer som jag har tillsammans med Christer Möller. Det kommer pensionärer från hela kommunen. Vi är 75 stycken.

Mellan den 3-31 augusti anordnar han dessutom sommarkonserter under fem torsdagar i rad, i Smedbyn. 

– Jag hyr en sådan där liten röd stuga av kommunen och har en fin utomhusscen i trädgården. Konserterna vänder sig till folk i min ålder.  

Parallellt med detta arrangerar han allsångskvällar på Esplanaden i Huskvarna under tre tisdagar i augusti.

Huskvarnarevyn

Som om inte detta vore nog är han även i full gång med förberedelserna inför årets upplaga av Huskvarnarevyn som har premiär den 13 oktober.

Gunnar Andersson har tidigare regisserat och producerat både Landstingsrevyn, Nyårsrevyn och nu mera Huskvarnarevyn som startade 2011 när staden fyllde 300 år.

– Revyn har redan från början varit jättepopulär. Huskvarna är en bruksort och där är folk solidariska och kommer till allt som händer i stan.

Hur hinner du med allt?

– Om man är pensionär så hinner man. Det blir ju i stort sett ett heltidsarbete. Men samtidigt tycker jag att det är kul. Vad ska jag göra annars? Jag tycker att det är precis lagom.

Ett stort bekräftelsebehov

– Alla som håller på som jag gör har ett otroligt bekräftelsebehov. Man har en idé och så försöker man producera den och sedan tar man tre steg tillbaka för att se; ”så här blev det”. Det finns en klåfingrighet och det blir värre och värre med åren. Man är som en apporterande hund som vill ha beröm.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load