Fr vänster: Peter Magnusson, Brad Abrey, Gehad Elsayed, Marcus Larsson Foto: Alexandra Andreasson

Ungdomar hjälper drabbade barn i Sydafrika

Underground med ledarskolor på Råslätt reste i söndags till Sydafrika för att arbeta med utsatta barn och ungdomar på barnhem och skolor.

– Det kommer att vara spännande och lärorikt. Nu kommer vi äntligen att få tillämpa det som vi har lärt oss i utbildningen, säger Gehad Elsayed.

Under två och en halv vecka ska totalt 19 ungdomar och sex ledare besöka barnhem och skolor i East London och Kapstaden i Sydafrika för att bland annat hjälpa barn med skolarbete och läxor. 

Ungdomarna, som är mellan 17 och 24 år, har genom cirka 3 000 timmar ideellt arbete på Råslätt själva samlat ihop 100 000 kronor till resan.

– På Råslättsdagen sålde vi bland annat kakor och jag fotograferar en del och får in lite pengar genom det också, berättar Gehad Elsayed.

Pengar från kungen

Förutom att ungdomarna betalar en del av resan själva, så har resan också sponsrats. Förra året fick Underground, efter en nominering från landshövdingen, pengar från kungen.

– Jag ser mest fram emot att besöka barnhemmet. Det känns som att vi kommer att bära ett stort ansvar och vi kommer att göra vårt bästa för att barnen ska få en fin upplevelse med oss, säger Gehad Elsayed.

Tidigare år har Underground varit i USA:s fattigaste getton, slummen i Malaysia och utsatta områden på Irland. Ett av skälen till att resan går till Sydafrika i år är att en av Undergrounds ledare kommer därifrån.

Störst intresse bland tjejer

Av ungdomarna som åker är 16  tjejer och tre killar. Peter Magnusson, samordnare för Undergroundprogrammen, berättar att det finns ett mycket större intresse för ledarutbildningarna bland just tjejer.

Hur kommer det sig?

– Dels har vi byggt upp den här stabila verksamheten där tjejer har fått ta mycket plats. Och sen tror jag att tjejer, när de är yngre, ser konsekvensen av vad en sak betyder fem år senare i livet – vikten av att bygga upp sitt cv och att man utvecklas som människa, säger Peter Magnusson och tillägger:

– Man gör så lätt alla i förorten, och kanske framför allt tjejerna, till offer. Vi brukar istället prata om möjligheterna – att det finns starka människor, men man måste också låta det få växa. Och det är det som är syftet med den här resan och med det som vi gör i övrigt.

“Mycket att vara tacksam för”

Resan ger också ungdomarna ett nyttigt perspektiv på deras egen tillvaro.

– Man får se att vi har ganska mycket att vara tacksamma för i Sverige. Även när man bor i en förort i Sverige. Det är lätt att tänka att man är längst ner och så ser man inte att generellt sett är man väldigt långt upp, säger Peter Magnusson.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load