Roula Awad siktar på att komplettera sin utbildning för svensk legitimation, först som tandläkare och sedan som ortodontist. Foto: Johan W Avby

De får ny chans efter flykten från kriget

Roula Awad och Hanna Alnader flydde från kriget i Syrien till Sverige. Nu får de hjälp till praktik inom Folktandvården i Region Jönköpings län. Målet är att få svensk legitimation och börja arbeta.

– Jag har fått assistera tandläkarna och tandhygienisterna. Jag har lärt mig jättemycket och hjälper till att tolka när vi har patienter som talar arabiska, säger Hanna Alnader. Han kom till Sverige i oktober 2014 från Hamah i Syrien.

Roula Awad hade tio års erfarenhet som ortodontist när hon för två år sedan kom till asylboende i Bodafors. Efter praktik som allmäntandläkare fick hon jobb som assistent vid avdelningen för ortodonti i Nässjö.

– Jag läser svenska och jobbar samtidigt. Det är bra för det är svårt att vara borta för länge från yrket. Jag lär mig nya saker för varje patient, och mina arbetskamrater är som en familj för mig, säger Roula.

Både Hanna och Roula siktar på en ettårig kompletteringsutbildning för svensk legitimation.

– Detta vidgar våra vyer. Vi behöver alla tandläkare som finns. Vi har inte råd att inte ta vara på den här kompetensen, säger klinikchef Maria Fagerström.

fakta

Region Jönköpings län arbetar aktivt för att erbjuda nyanlända personer med yrkesutbildning inom hälso- och sjukvård och tandvård praktikplatser – i dagsläget ett 60-tal. Hösten 2017 planeras  också en kompletterande utbildning starta inom etik/bemötande, medicinsk basutbildning, och hälso- och sjukvård ur ett samhällsperspektiv. Den sker  i samarbete med Hälsohögskolan i Jönköping, och riktar sig till nyanlända med utbildning inom hälso- och sjukvård samt tandvård.

Källa: Regions Jönköpings län

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load