Johan Sundqvist som simmar över Vättern för att samla in pengar och uppmärksamma vattenbristen i Östafrika. Foto: Privat

Samlar in pengar – med galen utmaning i Vättern

Han kommer från Jönköping, men bor i Tanzania och han har en bakgrund som elitsimmare. Nu är Johan Sundqvist hemma i Sverige och ska simma tvärs över Vättern för att samla in pengar och uppmärksamma vattenbristen i Östafrika.

Han har simmat över Vättern en gång tidigare, för 15 år sedan, då var det ett spontant infall och mest en kul grej. Men den här gången är det annorlunda och Johan Sundqvist vet att han har en stor utmaning framför sig.

– Det som kan gå fel när man simmar i Vättern är temperaturen. Även om det är 18–19 grader vid stranden så är det ibland inte mer än tio grader mitt ute på sjön och det gör ont i leder och händer. Det spränger i huvudet och då gäller det att vara mentalt förberedd. Jag vet hur det känns när det går över från att vara obehagligt till att bli potentiellt farligt, säger han.

Arbetar och bor i Afrika

Sundqvist är regionchef för Östafrika på IOGT-NTO och bor i Arusha i Tanzania med sin familj. I sitt arbete stöttar han lokala organisationer som i sin tur arbetar med att motverka negativa konsekvenser som är relaterade till produktion och konsumtion av alkohol. Det handlar bland annat om fattigdom, brist på utbildning, ohälsa, våld och olyckor.

I sitt arbete ser han utmaningarna på nära håll.

– Klimatförändringarna slår hårt mot östra Afrika. Regnen blir mer oberäkneliga och vattenmängden blir mindre. Samtidigt ökar alkoholproduktionen mer och mer och allt större del av vattenresurserna går dit, säger han.

– Det går åt fruktansvärt stora mängder vatten för att producera alkohol. Det krävs 100-tals liter vatten för att producera en flaska öl. Och i länder där vatten är en bristvara så blir det ett jätteproblem, fortsätter han.

Ville göra något konkret

Han utrycker att det är svårt att hitta finansiering till det arbete som IOGT-NTO bedriver och när nu 15-årsjubiléet för den första simturen över Vättern närmade sig såg han en möjlighet.

– Jag tänkte att, istället för att klaga, vad kan jag göra för att samla ihop medel till vårt arbete, säger han.

Johan Sundqvist kommer simma från Bankeryd till Brunstorpsbadet på andra sidan Vättern. Sträckan är cirka en mil, fågelvägen mätt.

– Men strömmarna drar åt härsan och tvärsan så man vet inte riktigt hur långt det blir, säger han.

Operationer och bilolycka

Och mycket har hänt på 15 år. Giftermål, två barn, flera knäoperationer, en allvarlig bilolycka, en bruten vrist förra sommaren och utöver det är Vättern inte en lätt sjö att simma över om det blåser.

– Det finns sjukvårdspersonal tillgänglig på Brunstorpbadet, avslutar Johan Sundqvist och skrattar.

Simningen ska genomföras någon gång under första veckan i augusti, beroende på vädret. Här kan du följa insamlingen.

Sofie Berlin

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load