En lite darrig men väldigt glad Johan Sundqvist som precis simmat tvärs över Vättern. Foto: Alexandra Locking

Här går Johan i mål efter galna simturen: ”Man är ju lite darrig”

För att uppmärksamma vattenbristen i Östafrika korsade den före detta Jönköpingsbon Johan Sundqvist Vättern under fredagsförmiddagen.

Vid 12.20 på fredagen tog sig Johan Sundqvist i mål vid Brunstorpsbadet i Huskvarna efter att ha simmat tvärs över Vättern på cirka två och halv timma. En sträcka på drygt en mil, fågelvägen mätt.

– Det känns bra. Man är ju lite darrig, men generellt pigg, säger Sundqvist till Jmini när vi möter honom vid strandkanten.

Den tidigare elitsimmaren har korsat Vättern en gång tidigare, men det var för 15 år sedan. Då var det mest som en kul grej. Den här gången tog han sig an utmaningen för ett gott ändamål, nämligen att samla in pengar och uppmärksamma vattenbristen i Östafrika.

– Det gick nog betydligt långsammare idag än vad det gjorde för 15 år sedan, säger han och skrattar.

I dag är Sundqvist bosatt i Arusha i Tanzania med sin fru och sina två barn. Där är han verksam som regionchef för Östafrika på IOGT-NTO som stöttar lokala organisationer som i sin tur arbetar med att motverka negativa konsekvenser som är relaterade till produktion och konsumtion av alkohol.

Dagligen ser han hur klimatförändringarna slår hårt mot östra Afrika. Regnen blir mer oberäkneliga och vattenmängden blir mindre. I samband med 15-årsjubiléet för den första simturen över Vättern såg han en möjlighet att uppmärksamma problemet.

En gammal vän och en tidigare kollega gjorde honom sällskap över sjön i en liten segelbåt.

– Det var väldigt lugnt och fint på sjön i början, sen ungefär halvvägs ut började det att blåsa upp. Det blåste från söder vilket gör att allt vatten drar sig norrut, så då får man ju kompensera för det hela tiden, säger Sundqvist och tillägger:

– Jag kräktes till och med en gång. Jag blir aldrig sjösjuk på båt, men när jag simmar så blir jag det.

Han berättar att han startade simturen i lugn takt för att sedan öka lite eftersom.

– Jag hade inga tider att passa och det var inget race emot någon, så det var bara att ta det lugnt.

På stranden väntade några vänner till Sundqvist och de försåg honom med varma filtar. 

– Nu ska jag äta och vila. Jag trodde min fru och mina kids skulle vara här, men det är de inte. Så först får jag sitta här och vänta på skjuts hem.

På Jminis Instagram kan du se ett videoklipp på när Sundqvist simmar i mål.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load