En vit älg har skådats i skogarna utanför Värnamo. Foto: Lars Heed

Lars dramatiska möte med den vita älgen

I början av augusti blev en vit, ståtlig älg i västra Värmland en viral snackis och världsnyhet efter att den fångats på film. Men det är inte bara i Värmland dessa fenomen går att skåda. Faktum är att det ska finnas minst en sådan älg här i Jönköpings län också.

Det var i mitten av maj i år som Värnamobon Lars Heed lyckades filma en vit älg i skogen, cirka sju kilometer norr om Värnamo.

– Det konstiga var att den stod helt still trots att den upptäckte mig och jag kunde gå väldigt nära, berättar Heed för Jmini.

Först när han befann sig ett tjugotal meter från älgen sprang den iväg. Lars Heed klättrade då upp på en större sten för att se bättre, men då vände sig älgen plötsligt om och började springa mot honom.

– Älgen stannade kanske tio meter från mig, men det kändes som två. Den bara stod och frustade. Jag hade ju ingenstans att ta vägen och stenen var inte speciellt hög från älgens sida, så jag stod kvar som ett fån med maxpuls, säger Heed.

Han väntade en stund innan han bestämde sig för att ”anfall är bästa försvar” och började gasta och vifta med armarna.

Då reste sig plötsligt en älgkalv upp ur vegetationen mellan honom och älgkon.

– Jag hade blicken helt fixerad vid älgkon och förväntade mig inte alls en kalv. Kalven tog några prövande steg och lommade iväg. Då följde även kon efter och jag kunde pusta ut. Den stora lärdomen är ju att man inte ska tränga sig på vilda djur hur nyfiken man än är, säger Heed och tillägger:

– Jag har faktiskt dåligt samvete för att jag störde dem.

Se Lars möte med den vita älgen här:

-----

No more pages to load