Alla deltagare från Jönköpings län som tävlade i årets upplaga av SM för Sommarföretagare. Foto: Christopher Schauz

Jönköpingskille tog pallplats i SM för Sommarföretagare

Den 18-20 augusti gick SM för Sommarföretagare av stapeln i Gnosjö. Totalt 72 ungdomar från hela landet tävlade om de prestigefyllda finalistplatserna och på en andraplats hittar vi Jönköpingskillen David Bacelj, 17 år. 

Årligen driver över 3 000 ungdomar företag på sommarlovet genom olika initiativ för Sommarföretagande. Non-profitorganisationen UngDrive bjuder årligen in ungdomar, i åldrarana 15-18 år, från hela landet till SM för Sommarföretagare i Gnosjö.

– Här får ungdomarna chansen att bygga nätverk. Många träffar vänner för livet här, men också framtida affärskontakter. Sen att det är jätteroligt att göra en tävling i entreprenörskap, det är en bonus kan man säga, säger Stefan FalkBoman, tävlingsledare.

Tävlingarna är helt frånkopplade från de sommaridéer som ungdomarna har arbetat med.

– Här blir de indelade i olika lag och sedan får de olika utmaningar. Det är som en blandning mellan Fångarna på fortet och Draknästet, förklarar FalkBoman.

Totalt 72 deltagare har under sommaren antingen nominerat sig själva eller blivit nominerade att delta. Därefter har de genomgått granskning och intervju för att slutligen tilldelats en av SM-platserna.

– Vi som arrangerar det här är alla unga företagare. Många av oss har varit med sedan barnsben och sett magin som sker när man sammanför många med företagande och entreprenörskap som intresse. Många som kommer hit är kanske det enda ufot i klassen som är intresserad av sådant här. Och att sammanföra dessa människor från hela landet – det är ett forum som inte existerar någon annanstans, säger FalkBoman.

Deltagarna ger sig ut på utvalda företag i bygden där de sedan får sätta tänderna i olika problem under hård tidspress.

– Vi har fem olika case som sammantaget bildar den här tävlingen, förklara FalkBoman.

De företag som medverkade under årets tävling var Tule, Strandudden, Studio Æ, Falks metall och Gårö plåtprodukter.

– Vinnarna får, förutom det stora äran, även ett hopkok av riktigt schysta Gnosjö-grejer, säger Stefan FalkBoman.

I år tog Jönköpingskillen David Bacelj hem en andraplats, tillsammans med lagkamraterna Ellen Thunberg från Åstorp och Isa Stoltz från Piteå.

-----

No more pages to load