Sarah Billengren är en av de 120 konstnärerna som ställer ut sina verk under Södra Vätterbygdens konstrunda 2017. Foto: Alexandra Locking

Här får alla visa upp sin konst

I dag, den 1 september, invigs årets upplaga av Södra Vätterbygdens konstrunda. Sarah Billengren, 28, är en av de 120 konstnärerna som kommer att visa upp sina verk under helgen.

– Här får man chansen att se konst som inte visas upp i vanliga fall – från ”riktiga” människor, säger hon. 

Södra Vätterbygdens konstrunda skapades när två konstnärssjälar gick samman med sina idéer om att bygden behövde en alldeles egen konstrunda. Flera eldsjälar anslöt sig till förslaget och en av dessa är Jönköpingstjejen Sarah Billengren, 28 år. Förra året var det premiär för satsningen och nu är det alltså dags igen.

– Jag ser fram emot att träffa mycket konstnärsfolk i helgen. Det är så många duktiga konstnärer och hantverkare som medverkar. Här får man chansen att se konst som inte visas upp i vanliga fall – från ”riktiga” människor. Vi har ju inte haft någon konstrunda tidigare i Jönköping och jag tror att Vätterbygden behöver det här, säger Sarah Billengren.

Konstnärernas ateljéer kommer att hålla öppet under lördag och söndag den 2-3 september mellan klockan 11-17. Sammanlagt medverkar 120 konstnärer på 61 olika platser i Habo, Mullsjö och Jönköpings kommun.

Sarah Billengren är en av sex utställare som kommer att hålla till i Allaktivitetshuset på Smedbygatan i Huskvarna. Hon har med sig 15 tavlor, och ungefär hälften är nya sedan fjolårets utställning.

– Förra året hade jag starkare färger, det var mer explosivt. I år hoppas jag att jag har förbättrats teknikmässigt. Jag använder mig av bättre material och färger, säger Billengren.

Starka människor från traditionella kulturer

Hon berättar att hennes intresse för att måla har följt med sedan barnsben.

– Det flesta barn tycker ju om att måla och för min del så har det intresset hängt kvar. Det är ett sätt att uttrycka mig på, förklara hon och fortsätter:

– Just nu målar jag mycket porträtt. Det blir mycket starka människor från traditionella kulturer till mytologiska väsen. Framför allt från vår folktro.

På väggen bakom henne hänger bland annat två akvarelltavlor föreställande gudinnan Freja och Näcken.

Billengren berättar att hon alltid behöver referenser när hon målar porträtt.

– Det kan vara personer som jag har fotat själv. Jag har fotat en del vänner till exempel. Sedan gör jag om dem i huvudet till de här karaktärerna.

Egen utställning på Galleri Tegel

Helgens konstrunda blir Billengrens tredje utställning och i höst väntar hennes första soloutställning på Galleri Tegel i Tändsticksgränd.

– Den kommer att hänga hela november och vernissagen blir i början av månaden, men datumet är inte spikat än. Det ska bli jättespännande.

Hur känns det att sälja sina tavlor?

– Ofta känns det som att sälja sin bebis. Man blir så fäst känslomässigt vid sina tavlor. Varje tavla är som en spegling av en period i ens liv. Samtidigt känns det väldigt roligt och tacksamt att någon annan vill ha ens konst på väggen. 

Samlingsutställning

I dag, fredag klockan 18, invigs Södra Vätterbygdens konstrunda med en samlingsutställning på Kulturvinden på Tändsticksområdet i Jönköping. Varje deltagare har valt ut ett konstverk som visas i utställningen.

Konstrundan har en egen app som heter SV konstrunda.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load