Foto: Appelin Media

Åsas energi når inga gränser – så blir hon världsbäst på Ironman

Simning, cykling och löpning. Hela kroppen är Åsa Lundströms arbetsredskap. Varje dag fokuserar hon på ett enda mål – att klara av att vara i ständig rörelse under nio till tio timmar med minsta möjliga energiförlust.

Åsa Lundström är nämligen en av världens bästa kvinnor på Ironman och kombinerar elitidrotten med läkarstudier.

Just nu förbereder hon sig inför Ironman Asia Pacific Championship i Australien.

Åsa Lundström är uppvuxen i Dalarna, men hamnade i Jönköpings kommun för snart tre år sedan när hennes man, Filip, som är läkare, fick jobb på Ryhov.

– På Valborg, för tre år sedan, var vi här och rekade. Det var viktigt att staden passade min träning också.

Ganska direkt förstod hon att Jönköping har allt för en triathlonatlet på elitnivå. Paret flyttade hit och Åsa gick med i IKHP och JSS. Hon flyttade dessutom sina studier till Linköping.

– Jönköping är en perfekt stad. Allt finns.

Bevisar för mobbarna

Åsa Lundström är väldigt driven för att nå sina mål. Det, berättar hon, beror delvis på den mobbning hon var utsatt för under grundskolan.

– Det är mitt sätt att hämnas. Att bevisa att jag är bättre än dem.

Hon säger att hon inte var en talang i skolan. Trots det, så läser hon idag till läkare. Det beror på hennes målmedvetenhet. Hon läste upp ämnen efter studenten.

– Jag är villig att arbeta hårt för att nå mina mål.

Aldrig för sent att träna

När hon var 25 år, så träffade hon sin man. Båda läste då till läkare i Danmark. Det var också han som introducerade henne för triathlon. Han hade tidigare varit aktiv i juniorlandslaget.

Åsa själv menar att hon är ett bevis för att det aldrig är försent att börja träna målinriktat för att bli bra på något.

– Då satt jag fast med fötterna i pedalerna i cykeln första gången, det var då jag lärde mig simma crawl. Jag hade aldrig tidigare tränat de här disciplinerna.

Idag, åtta år senare, är hon åttonde bäst i världen på Ironman.

Har det som krävs

I början testade hon kortare distanser, men efter ett tag insåg hon att det var långdistans som var hennes grej. Hon visade sig ha uthålligheten som krävs för att konstant röra sig i nio till tio timmar. Dessutom gäller det att vara strategiskt lagd.

En Ironman består av 3,86 km simning, 180,2 km cykling samt 42 195 meter löpning (ett maraton).

– Under de timmarna kan mycket hända. Man får lösa problem och göra sitt bästa under utmanande situationer som uppkommer under loppets gång.

Inför en tävling, så är det mycket nerver. Dagligen följer hon ett träningsprogram, som hennes tränare i USA ger henne. Dagarna innan en tävling, så tränar hon mindre än vanligt. Det tar ner endorfinnivåerna som kan bidra till ökad nervositet. Något som kan ta på psyket när man, som hon, lever för träningskickar och är, som hon säger, ”endorfinist”. Av den anledningen lägger hon extra mycket fokus på vila och mental förberedelse.

Är alltid på jobbet

Dagligen lever hon ett väldigt strukturerat liv. Det handlar exempelvis om att äta rätt, röra sig rätt och inte utsätta sig själv för förkylda barn i onödan. Hon tränar två till fyra pass om dagen.

– Jag jobbar alltid. Resten av mitt liv måste anpassa sig efter min träning. Jag kan till exempel inte åka bil för långt eftersom det sliter på kroppen. Längre resor måste tima in med rätt träningsdag. Och ska jag träffa kompisar och de har förkylda barn, så måste jag ställa in. Det blir mycket pusslande och många hänsynstagande. Det är en livsstil.

Hon beskriver hur det är att genomföra ett Ironman. Hur det gäller att hela tiden hålla sig i nuet. Något som är särskilt svårt när det kommer till cyklingen.

Alla känslor på en gång

Ett perfekt lopp finns inte, enligt Åsa. Allt kan hända, ett hjul på cykeln kanske får punktering eller andra problem som kan uppkomma, men det är också det som är tjusningen.

– Man hinner gå igenom massor av känslor. Man är förbannad på någon, frustrerad, irriterad, ledsen och samtidigt får man en utomkroppslig känsla ”äntligen tävlar jag…”

När hon närmar sig mål, så är hon alltid riktigt utmattad. Hon ligger då så nära gränsen att kroppen nästan ger upp.

– Då är man rädd att få kramp någonstans. För då är det kört.

Lättnad vid mållinjen

Mycket av känslan, berättar hon, handlar om lättnad när man tar sig i mål. I samband med det kommer tårarna.

– Knäna kanske viker sig när jag stannar till. Och alltid gråter jag av lättnad. ”Jag tog mig i mål.”

Hon har, på bara några år, funnit sig väl till rätta i norra Småland. Hon trivs med människorna och känner sig väl inkluderad i staden. Hon är ambassadör för kommunen. Just nu pågår en dokumentärinspelning om Åsa genom Appelin Media.

– De följer mig under träningspass och tävlingar både hemma och runt om i världen. Det har varit roligt.

Åsa Lundström Foto: Appelin Media

Nu är det mycket

För tillfället är Åsas liv mer intensivt än vanligt. Hon går sista terminen på läkarprogrammet i Linköping och sluttentan är den 4 juni. Dagen efter, den 5 juni, åker hon till Australien och tävlingen Ironman Asia Pacific Championship för att kvala in för VM, i Hawaii, i oktober.

Hon har stora förhoppningar kring årets tävlingar. 2016 kom hon på åttonde plats i världen. Förra året drabbades hon tyvärr av magproblem. Detta stoppade dock inte Åsa, som kom på 17:e plats.

– Jag hoppas på att få köra nu i oktober igen.

Husägare i Huskvarna

Nyligen har hon och Filip skaffat hus på Vista kulle, Huskvarna. Ett naturskönt område, som hon uppskattar.

Åsas och Filips liv kommer troligtvis att handla om hennes elitsatsning ett tag till. Och det är mycket tack vare Filip att hon orkar.

– Filip är den bästa mentorn. Han trodde på mig innan jag trodde på mig själv. Det är jätteavgörande.

Hon har ytterligare ett starkt manligt stöd i sitt liv. Hennes pappa, som alltid bott i Dalarna, säljer nu sitt barndomshem för att flytta till Jönköping.

– Jag har bott här i två år, och pappa som bor i sitt barndomshem, säljer nu det för att flytta hit. Det, om något, är ju en komplimang för hela Jönköping!

fakta

Namn: Åsa Lundström
Ålder: 33
Bor: Huskvarna
Familj: Maken Filip
Intressen: Hälsa och idrott
Ser på tv: Inte alls
Läser: Facklitteratur
Oanad talang: Jag kan fickparkera
Detta vet vi inte om dig som vi borde veta: Jag blev mobbad i skolan i mellan- och högstadiet. Att bli bäst är det enda sättet jag kan hämnas dem.

-----

No more pages to load