Tina Martinsson älskar att köra buss i Jönköping. Foto: Alexandra Locking

Busschauffören som älskar sitt jobb

Jönköping kryllar av härliga, trevliga och hjälpsamma människor. Det vill vi på JKPG News uppmärksamma genom vår artikelserie Jönköpings trevligaste. Näst på tur är Tina Martinsson som har arbetat som busschaufför på Keolis i Jönköping i elva år.

– Jag älskar mitt jobb. Det här är det första arbetet som jag kan tänka mig att ta pension i, säger Tina Martinsson när vi besöker henne på bussterminalen på Rosenlund.

Tina Martinsson har en bakgrund som både travbonde och robotsvetsare. Men sedan elva år tillbaka arbetar hon som busschaufför på Keolis i Jönköping.

– Det bästa med mitt jobb är alla möten. Och så gillar jag stora fordon. När jag var liten skulle jag bli grävmaskinist. Det var det största jag kunde komma på. Det är lite power att känna att man kan behärska ett stort fordon, säger Tina Martinsson.

Hon beskriver sig själv som en spontan och varm person med ett genuint intresse för andra människor.

– Jag anser att om jag mår bra, då mår mina passagerare bra. För jag får ju bättre kontakt med dem då. Skälet till att jag mår bra är tack vare att jag efter många år har börjat gå i terapi. Jag har fått en helt annan harmoni i mitt liv. Det smittar nog av sig på omgivningen, förklarar hon och tillägger:

– Ibland får jag höra från kollegor om jobbiga passagerare, men dem har aldrig jag träffat på. De åker aldrig med mig. För det är ju faktiskt så; att som du ropar i skogen får du svar. När ekot kommer tillbaka så hör du hur du själv har jobbat.

Tina berättar om en lördag  för några veckor sedan då hon arbetade nattpass.

– Efter att ha lyssnat på mina kollegor om hur besvärligt det är att köra natt så bestämde jag mig för att det inte skulle vara jobbigt den här gången. Sista turen mellan klockan två och tre körde jag mellan Råslätt och Huskvarna med linje 1. Då tog jag högtalaren på en gång och talade om att jag inte hade kört natt på väldigt länge och att jag var förvånad över hur mycket trevligt folk som var ute och sprang på nätterna här i stan.

Det enda som kan göra Tina irriterad på jobbet är när  högtalaren i bussen inte fungerar.

– Då kan jag ju inte kommunicera med mina passagerare.

Vad får du för respons på ditt trevliga bemötande?

– De flesta passagerare är positiva. Men det finns även de som inte bry sig och de som suckar och tycker ”vad hon håller på”. Jag månar mycket om dem som inte kan försvara sig själva. Det ska ju inte komma in någon på bussen och knuffa på mina seniorer. Barnen låter man också bli.

Har du någonsin en dålig dag på jobbet?

– Ja, men jag har en väldigt hög lägstanivå.

Många favoritlinjer

Tina arbetar på en rullande schema och hon har svårt att välja ut endast en favoritlinje.

– Egentligen utvecklas alla linjer till favoritlinjer. När jag går in i en arbetsdag så gör jag det med målsättningen att det här ska bli den bästa någonsin. Jag älskar mitt jobb. Det här är det första arbetet som jag har haft som jag kan tänka mig att ta pension i, säger hon.

Fritiden spenderar Tina helst tillsammans med sina fyra barn och sju barnbarn som är spridda över landet. Hon tycker även om att fixa i sin trädgård, umgås med sin granne och bästa vän, samt engagera sig i kyrkan.

Tycker du att Jönköpingsbor är trevliga överlag?

– Återigen, du får vad du ger. Är du trevlig mot Jönköpingsbor så är de trevliga mot dig. Sitter du och är sur bakom ratten, då får du ju det tillbaka.

Efterlyser fler kvinnliga busschaufförer

Tina vill passa på att lyfta sin arbetsplats och hoppas att fler kvinnor ska börja intressera sig för yrket i framtiden.

– Om man gillar att köra, om man gillar att möta människor, om man är serviceinriktad och har ett gott humör, då är man perfekt för det här jobbet. Jag ställer gärna upp som fadder, säger hon avslutningsvis.

Vet du en trevlig butiksbiträde, busschaufför, frisör, sjuksköterska eller någon helt annan som förtjänar lite extra uppmärksamhet? Tipsa gärna oss på press@jkpgnews.se

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load