Med boken ”Min skalliga mamma” vill författaren Camilla Dahlson hjälpa familjer som drabbats av cancer att prata om sina känslor. Foto: Pixabay / privat

Efter tuffa cancerbeskedet – nu vill hon hjälpa drabbade barn

För tre år sedan drabbades författaren Camilla Dahlsons mamma av bröstcancer med tuffa cellgiftsbehandlingar som följd. Nu vill hon hjälpa andra i samma situation – framförallt barn, som kan ha svårt att sätta ord på sina känslor.

I dagarna släppte hon barnboken ”Min skalliga mamma”.

Camilla Dahlson är uppväxt i östgötska Boxholm, men bor sedan många år tillbaka i småländska Bankeryd. Redan som barn skrev hon korta berättelser, serier och noveller, men det var först sommaren 2013 som hon debuterade som författare med sin bok “Jag vill också dansa”. I grunden är hon utbildad civilekonom och journalist.

Dahlson har valt att titulera sig som barnboksförfattare även om det händer att hon skriver för vuxna.

”Ett sätt för mig att bearbeta mina egna känslor”

I dagarna släppte hon sitt senaste alster – en barnbok med ett lite annorlunda fokus.

Boken heter ”Min skalliga mamma” och handlar om femårige Otto vars mamma drabbas av bröstcancer. Boken belyser de känslor man som anhörig står inför när en närstående får ett cancerbesked.

Inspiration till berättelsen har Dahlson hämtat från sitt eget liv.

– Jag skrev boken för tre år sedan när mamma opererades för bröstcancer och gick igenom tuffa cellgiftsbehandlingar. Det var ett sätt för mig att bearbeta mina egna känslor. Jag började fundera på hur det skulle vara för min son om jag blev sjuk, berättar hon och tillägger:

– Den här berättelsen bara kom och det känns som att jag skrev rakt från hjärtat.

Ett hjälpmedel för både barn och vuxna

Nu hoppas Dahlson att boken ska hjälpa både barn och vuxna att prata om otäcka saker och svåra känslor.

– Ibland kan det vara lättare att prata kring en bok än om verkligheten, säger hon.

Dahlson tror att många känslor är lika hos barn och vuxna, men att barn kan ha svårare att förstå dem.

– Då kanske de blir lättare när man ser hur Otto i boken känner sig. Att han blir arg, ledsen och orolig. Sedan är det läskigt att träffa mamma första gången efter att hon har opererat sig, säger hon, och minns tillbaka på hur hon själv mådde när hennes mamma blev sjuk:

– Det kändes som att livet stannade upp för oss, samtidigt som det fortsatte för alla andra. Det är som att ingen förstår vad man går igenom.

Det har gått bra för Dahlsons mamma, men hon berättar att oron alltid kommer finnas kvar.

– Det tror jag alla som har haft cancer känner igen.

Boken ”Min skalliga mamma” är tänkt för barn i åldrarna 3–6 år, men kan även läsas tillsammans med äldre barn, enligt författaren. Berättelsen har ett öppet slut och Dahlson är noga med att påpeka att det inte är någon mörk historia – utan en bok som tar upp ett svårt ämne.

– Det är många känslor i boken och de speglas väl av bilderna som är gjorda av illustratören Katarina Vintrafors, säger hon.

Lördag 28 april klockan 11–14 kommer Dahlson signera sin bok på Akademibokhandeln på Asecs.

-----

No more pages to load