Julia Friberg från Habo är svensk mästarinna i Bikini Fitness 2017. Foto: privat/Seth
Janson Bilderna på Julia Friberg som genererade starka reaktioner bland News läsare. Foto: privat

Fitnesstjärnan kroppshånades – nu slår hon tillbaka

Tävlingsbilderna på den nyblivna svenska mästarinnan i Bikini Fitness 2017, Julia Friberg, genererade starka reaktioner bland JKPG News läsare. Nu slår elitidrottaren tillbaka mot kritiken.

– Folk har så mycket förutfattade meningar och jag stöter på dem hela tiden, säger Julia Friberg.

Nyligen skrev JKPG News om trebarnsmamman Julia Friberg, 38, från Habo som blev svensk mästarinna i Bikini Fitness 2017. Bikini fitness är en tävlingsgren inom bodybuilding där en mjukare kvinnlig kroppshydda är målet.

Tävlingsbilderna på elitidrottaren skapade dock starka reaktioner bland News läsare. I kommentarsfältet på sajtens Facebooksida kunde man läsa citat såsom ”usch”, ”fy vad fult” och ”ett skelett med muskler”. Men det kom också flera hejarop och kommentarer såsom ”starkt jobbat”.

– Folk har så mycket förutfattade meningar och jag stöter på dem hela tiden. Många som inte har inblick i hur tävlingarna går till tror att man inte äter, att det är ohälsosamt och att det främjar anorektiskt beteende. Men egentligen är det tvärtom, säger Julia Friberg.

– Jag var verkligen ett skelett innan jag började tävla. Då var jag som ett smalt pommes frites. För mig är det så konstigt att få sådana kommentarer nu.

Hon berättar att hon för några år sedan hade inställningen att allt över 50 kilo var för tjockt.

– Jag gick upp väldigt mycket i vikt i samband med mina tre graviditeter. Efter det hetsade jag mig själv att gå tillbaka till min ursprungsvikt och skötte inte alls min kost.

Julia förklarar att hon åt väldigt sällan och att hon började träna med inställningen att bränna så mycket kalorier som möjligt.

– Jag ställde mig på Crosstrainern och när jag kom hem åt jag kanske en macka eller lite fil. Jag blev smal, men det fanns ju ingenting under. Det slet på kroppen och jag fick ont i mina handleder, i höften, i bäckenet och i ryggen.

Började med styrketräning

Vändningen kom när hon fick upp ögonen för styrketräning för ett par år sedan. Det var då hon kom i kontakt med träningscoachen Anders Lundgren i Jönköping.

– Det första han sa var att jag var tvungen att börja äta ordentligt. Han gjorde ett kostschema som innehöll sex mål om dagen – och det var stora portioner, säger Julia och fortsätter:

– I början tänkte jag, men herregud, det där kommer jag aldrig att få i mig. Ska jag verkligen behöva äta så mycket.

Men Julia märkte fort att kroppen svarade bra på den nya kosten och hon fick positiva hälsoeffekter.

– Helt plötsligt blev träningen roligare för att jag hade mer ork.Det går ju inte att bygga muskelmassa utan rätt kost – den ekvationen går inte ihop.

Redan efter ett halvårs träning debuterade Friberg i Bikini Fitness och vann guld på Better Bodies Challenge. Därefter har det blivit ytterligare ett antal pallplatser.

– Jag får mycket kommentarer när jag sitter där med mina matlådor var tredje timma. ”Ska du äta nu igen” får jag ofta höra. Men kyckling, ris och grönsaker klockan nio på morgonen är lika naturligt för mig som det är för någon annan att äta en frukostfralla till frukost.

Enligt Julia finns det ingen annan atlet som är så kostinriktad som de som tävlar inom fitness.

Motiveras av att tävla

– Problemet är att vi ofta uppmärksammas precis när vi ska tävla och går på diet. Tävlingen i sig är väldigt speciell, och jag ser ju inte ut så året om. Det är viktigt att påpeka att det där är en tävlingsform som håller under en dag. Redan nu har jag gått upp fyra-fem kilo efter den senaste tävlingen, säger hon och tillägger:

– Personligen lockas jag av att tävla. För mig är det ett roligt mål att ha för att ta min träning till en högre nivå.

Vad skulle du vilja ge för tips till de som inspireras av din träning?

– Det viktigaste är kosten. Många som tränar äter för dåligt och då blir det uteblivna resultat och man tappar motivationen. Ger man kroppen det bränsle som den behöver når man resultat och blir motiverad.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load