Jonathan Ljungqvist Foto: privat

Galna utmaningen: Nu ska Habokillen bräda Trump

Donald Trump, Barack Obama och Hillary Clinton beskrivs som några av världens främsta retoriker. Men nu ska Habosonen Jonathan Ljungqvist, 24 år, ge sig in i kampen om att bli bäst i världen på presentationsteknik. Under våren ställer han upp i World championship of public speaking där han tävlar mot omkring  30 000 andra deltagare.

Han har korsat Australien på rullskidor och levt bland massajer i Afrikas vildmark. Men Jonathan Ljungqvist, som kanske främst har gjort sig ett namn genom sina extrema äventyr världen över, har även en karriär som föreläsare för företag.

Nu vill han bli bäst i världen på presentationsteknik och ställer därmed upp i den internationella tävlingen World championship of public speaking.

– Jag har aldrig gått igång på att göra något medelmåttigt, utan ska jag göra något är det all in som gäller. Sen kan jag ju inte veta om jag kommer bli bäst i världen någon gång, men jag kommer i alla fall försöka, säger Ljungqvist till JKPG News.

Tävlingen arrangeras varje år med omkring 30 000 deltagare från världens alla hörn, och det första stegen för Ljungqvist blir att kvala in i den svenska tävlingen. Den första deltävlingen äger rum på torsdag 15 mars i Stockholm.

– Eftersom att jag jobbar som föreläsare så känns det spännande att ta det här till en helt ny nivå. Jag har inget behov av att bli Sveriges främsta äventyrare genom tiderna, men jag vill att företag ska känna att om de ska boka en talare som är äventyrare så ska det vara Jonathan, säger Ljungqvist och fortsätter:

– Jag går med i tävlingen för att jag vill utvecklas, men räknar inte med att vinna i år. Jag tävlar ju mot världens främsta talare. Men om tio år kanske jag vinner. Jag känner att den potentialen finns.

Ett personligt tal om mormor

Hans personliga målsättning för i år är att bli topp tio i Sverige. Tillsammans med sin talarcoach Adam Stumle har han tagit fram ett svenskt och ett engelskt tal på cirka sju minuter. Går han över tidsgränsen blir han diskad.

– Jag har tagit fram ett ganska personligt tal som kommer heta Mormor. Det handlar om vad hon har betytt för mig under min karriär som äventyrare. Hon gick bort för några år sedan så det kommer att bli jobbigt att prata om det, men det är också det som kommer göra det så starkt, säger Ljungqvist.

Hans engelska tal kommer handla om ett av alla hans äventyr, nämligen den gången då han guidade en blind tjej upp för Kilimanjaro i Tanzania. Ämnet kommer vara mod.

Ingredienserna för ett lyckat tal

– Ingredienserna för ett riktigt bra tal är att fånga publiken direkt med en riktigt stark hook. Sedan vill jag ha humor i talet, jag vill ha inspiration i talet, jag vill kunna ändra röstläget från intensivt, när det är positivt, för att sedan sänka tonart så fort jag pratar om känsliga grejer. Jag vill träffa rätt målgrupp och ställa frågor till publiken för att engagera dem. Enligt mig är det ett lyckat tal, säger Ljungqvist och tillägger:

– När jag började föreläsa trodde jag att det bara var att ställa sig upp och säga det man skulle, men att hålla tal är verkligen ett hantverk.

50 timmars träning ligger bakom det material som ska presenteras på torsdag.

– Det hade aldrig gått utan Adam, för det är han som drillar mig, säger Ljungqvist.

Efter tre deltävlingar i Sverige går topp tio vidare till Köpenhamn där man tävlar mot deltagare från övriga länder. Därefter går topp hundra vidare till Aten där de tio sista finalisterna gallras ut för att slutligen göra upp om den ärofyllda titeln i Las Vegas.

– Det är inte realistiskt att gå hela vägen under sitt första år. Jag har kanske tio procents chans att ta mig vidare till Grekland, säger Ljungqvist och tillägger avslutningsvis:

– Det här är det roligaste jag vet och resan är minst lika viktig som målet.

Jonathan levde som massaj i Tanzanias vildmark

-----

No more pages to load