Anna: ”Jag var hans värddjur och han en parasit.” Foto: privat

Hon blev kär i en psykopat: ”Jag var det perfekta offret”

Det var den lyckligaste tiden i Annas liv. Hon hade allt hon kunde önska sig och mer därtill. Det enda som saknades var en partner att dela allt med.
Och en dag stod han där. Han var vältalig, charmig, kom med blommor och choklad och körde en sportbil. Han verkade för bra för att vara sann, och det visade sig snart vara precis vad han var …

Anna blev kär i en psykopat.

 

Anna, som egentligen heter något annat, var en gång i tiden en driven egenföretagare i Jönköping. Hon hade fyra barn från sitt första äktenskap och hela livet framför sig.

– Det här var den lyckligaste tiden i mitt liv. Det enda som saknades var en partner, berättar hon och fortsätter:

– Jag gick med i en dejtingsida via Facebook och kom i kontakt med en man som var mycket äldre än jag. Först tänkte jag, ”vad är det här för gammal gubbe?”. Men han var ganska påstridig och ju mer svårfångad jag var desto mer intensivt blev det. Han skickade långa mejl och skrev att ”vi kunde väl åtminstone ta den där koppen kaffe”.

Till slut bestämde sig Anna för att ge mannen en chans och de bokade in en träff. Kommen så långt fanns det ingen återvändo. Anna blev blixtförälskad efter första mötet. Mannen tycktes ha alla egenskaper som hon hade sökt efter.

– Vi förlovade oss efter sex veckor och flyttade ihop efter tre månader, berättar Anna och fortsätter:

– Han kunde ju inte leva utan mig. Jag var den bästa som han hade träffat. Han hade aldrig varit så förälskad i någon annan. Men det visade sig senare att han hela det första halvåret, när vi var nyförlovade och köpte hus, hade en relation vid sidan av.

Det tog ungefär åtta månader innan Anna började få de första telefonsamtalen från anonyma kvinnor som varnade henne.

– De sa till mig att springa för livet, annars skulle han att knäcka mig.

Mannen avfärdade i sin tur det hela med att säga att hans ex bara var avundsjuka och Anna valde att tro på honom. Detta trots att små varningstecken tidigt började visa sig.

Psykisk terror

Enligt Anna var han oförutsägbar och började sakta men säkert ta kontrollen över hennes liv. Ena sekunden sattes det bestämda krav och andra sekunden dyrkade han henne som en drottning.

– Vi skulle ha ett gemensamt konto där jag satte in mina pengar som jag sedan inte hade fri tillgång till. Jag fick ett plastkort. Vissa dagar hette det ”älskling, det finns obegränsat med pengar. Du får köpa precis vad du vill”. Ena veckan ja… Nästa vecka fick jag inte ens köpa mat eller gå och fika med barnen på stan. Ena veckan fick jag lov att vila för att jag var så utarbetad, men nästa vecka när han kom hem och jag satt med hårinpackning i soffan så kunde han bli helt galen. ”Hans jävla, lata kärring skulle minsann inte sitta där i soffan. Hon skulle stå vid spisen i höga klackar och den lilla kjolen”. För det var så han hade föreställt sig sitt liv.

Successivt blev relationen alltmer destruktiv. Anna berättar att hon ständigt trippade på tå för hon visste aldrig när hon skulle väcka den björn som sov.

– Ibland fick jag röka, ibland fick jag inte röka. Ibland fick jag ta på mig vad jag ville, ibland fick jag inte ta på mig vad jag ville. Ibland fick jag tvätta håret, ibland fick jag inte tvätta håret. Ibland skulle jag se ut som en slyna och ibland skulle jag se ut som en porslinsdocka. Det här kastandet mellan värme och kyla, våld och kärlek – det är precis så de gör när de torterar fångar. Man får en så tät relation med sin förövare så till slut tar man hellre den där tiden av våld mot den smekmånad som följer. Jag räknade ut att min cykel var sex veckor.

Ljög för att skydda sina barn

Anna minns en nyårsafton då han, enligt Anna, kastade ut henne och hennes yngste son, som fortfarande bodde hemma, efter att han hade varit på dåligt humör hela dagen. Anna vågade sig inte hem förrän hon var säker på att mannen hade somnat. Till sonen sa hon att de skulle titta på fyrverkerierna.

– Jag blev mer och mer skakig efter den händelsen. Då erkände jag faktiskt för min mamma och syster att jag var rädd.

För att skydda sina barn ljög Anna för barnens pappa genom att säga att hon var tvungen att jobba över eller att hon var sjuk. På så sätt kunde barnen få stanna lite längre hos honom.

Anna bröts ner mer och mer för varje dag som gick och hade svårt att sova och äta. När hon var som mest trasig vägde hon inte mer än 45 kilo, och inte blev det bättre av att hon drabbades av höftledsartros och fick operera höften.

– Då var det han som hade köpt grisen i säcken. Han påtalade hela tiden att jag var psykiskt sjuk. Till slut tänkte jag att det nog var mig det var fel på.

De mörka stunderna var många, men varje gång hägrade ”smekmånaden” då Anna höjdes till skyarna igen. Det var dessa ögonblick hon levde för.

– Precis som en narkoman så har jag fått gå på avvänjning efter allt som har hänt. Man blir så söndermanipulerad. Jag har varit det perfekta offret och han var den perfekta förövaren, säger hon och tillägger:

– Nu kan man se tillbaka och undra hur man inte kunde se igenom allt, men vet du vad – man gör inte det.

Försökte lämna mannen

Anna berättar att hon försökte lämna relationen sammanlagt nio gånger.

– Min familj gjorde allt för att hjälpa mig. Men för det första så fick jag ingen lägenhet. Min privata ekonomi var körd i botten då allt slukades av det gemensamma kontot, förklarar Anna och fortsätter:

– Och det slutade alltid med att han låg på golvet, gråtandes och höll mig i fötterna. ”Snälla du får inte gå ifrån mig. Jag kan inte leva utan dig. Vi ska ju vara de lyckligaste”.

Det tog fem år innan Anna lyckades slita sig fri från mannen. Men precis vid den tidpunkten råkade han ut för en olycka och Anna fick ta hand om honom.

– Han hade skrivit upp mig som närmst anhörig när han skulle operera sig. Jag vårdade och tog hand om honom under sex veckor i hemmet. Jag satt uppe och vakade över honom på nätterna och höll om honom när han skakade av smärta.

Men när han började tillfriskna blev han återigen sitt vanliga jag.

– Ännu en gång talade han om för mig vilken värdelös människa jag var som inte kunde gå ”all in” i honom. Jag var minsann den mest värdelösa han hade haft, och han hade en hel katalog med kvinnliga telefonnummer. Då kände jag att det räckte.

Anna säger att om hon inte hade överlevt om hon inte hade lämnat honom då.

– Jag vägde ingenting, jag var blek och jag haltade efter höftledsartosen. Jag hade ingenting att ge längre. Han hade ingenting att visa upp. Jag var som en cigarettfimp utan glöd och det sista han gjorde var att trampa på fimpen en sista gång.

Anna blev inlagd på sjukhus i fyra veckor med övervakning. Hon fick diagnosen posttraumatiskt stressyndrom och att hon skulle kunna återgå till sitt arbete igen var inte att tänka på.

Två polisanmälningar

Två år tidigare hade en nära släkting till Anna polisanmält mannen och nu polisanmälde hon honom själv för att få ett avslut. Men förundersökningen lades ner på grund av bristande stödbevisning.

Anna fick stöd av kvinnojouren och enheten för våldsutsatta på socialen. Hon hittade även styrka i en av mannens ex – en av de kvinnor som tidigare varnat henne.

– Utan henne hade jag aldrig tagit mig igenom det här. Hon har varit min väg ut. Hon kunde berätta sin historia som överensstämde med min. På mening – på ord.

Efter separationen kontaktade mannen Anna via sms och mejl.

– Han undrade om det hade skett en missuppfattning och om det verkligen var det här jag ville. Han påstod att jag är den bästa han hade haft och att han inte kunde stå ut med tanken på att jag inte skulle finnas i hans liv något mer och så vidare. Detta trots att han genast träffade en ny kvinna som han flyttade ihop med. Han hade alltid två på gång, även i vårt förhållande.

Ser ljust på framtiden

I dag är Anna inte längre rädd för mannen. Hon vet att han lägger all sin energi på sin nya relation. Själv har hon har fått börja bygga upp sitt liv från grunden igen. Men hon ser ljust på framtiden.

– Många frågar mig hur jag har kunnat ta mig ur det här så snabbt. Svaret är att jag har gett mig själv känslomässiga käftsmällar. Det handlar om att fylla på min hjärna med nya upplevelser och minnen. Man måste bryta sina mönster. Man blir som en LP-skiva som går i samma spår hela tiden. Och de spåren blir så djupa efter ett tag att det krävs ett kraftigt slag för att hoppa ur det.

I dag driver Anna en välbesökt blogg där hon kan ge stöd åt andra som har varit med om liknande händelser.

– Jag har förlorat de fem bästa åren av mitt liv och jag kommer aldrig att få någon upprättelse. Men jag kanske kan hjälpa mina döttrar, eller döttrars döttrar. Min drivkraft i detta är att jag vet att jag kan göra skillnad. Jag är verbal och utåtriktad. Den dolda, psykiska, misshandeln som så många kvinnor lever i måste få synas.

Just nu arbetar hon dessutom med en biografi som ska släppas till sommaren.

På frågan om hon tror att hon kommer kunna bli kär igen tvekar hon en stund. Men sedan svarar hon:

– Ja, på mina villkor. Att bli stormförälskad, tappa huvudet och kärlek vid första ögonkastet. Det där hejdlösa, vilda – det kommer jag att akta mig för. Men jag tror att man från vänskapsnivå kan bygga en jämnare och starkare kärlek.

– De tre sista månaderna har det hänt ganska mycket. Jag tror att jag kan hitta tillbaka till den gamla Anna. Jag ser verkligen fram emot att få börja ett nytt liv som inte bara handlar om att överleva utan att leva.

Tecken på att något är fel

Psykiskt och fysiskt våld kan förekomma både i heterosexuella och samkönade förhållanden. Om du blir utsatt är det aldrig ditt fel. Ansvaret ligger alltid hos förövaren.

Många som utsätts för våld i nära relation redogör för samma beteende hos partnern. Exempel på beteenden kan vara:

  • Väldigt svartsjuk
  • Försöker kontrollera dig både genom att fråga vem du pratat med, vem du sms:ar med och vilka du har kontakt med på sociala medier
  • Ringer dig ofta, dyker upp på din arbetsplats eller liknande.
  • Har en nedlåtande syn på det andra könet.
  • Försöker förändra dig.
  • Pratar sig ur situationer och charmar omgivningen för att få som han eller hon vill.

Det är viktigt att komma ihåg att din partner har ett val. Han eller hon kan välja att inte bryta ner dig eller använda våld, men gör det ändå. För att ändra sitt beteende behöver din partner hjälp. Du behöver hjälp och stöd för att lämna relationen/När du bestämt dig för att lämna relationen behöver du troligtvis stöd. Hos kvinnojouren finns möjlighet att få stöd både innan och efter du bestämt hur du ska göra.

Våldet är sällan enbart fysiskt. Många gånger är det psykiska våldet mest framträdande.

Olika former av våld

Psykiskt våld börjar ofta tidigare än den fysiska misshandeln och syftet är att bryta ned dig. Du blir till slut osäker på dig själv, dina egna tankar och ord. Du börjar tro på det din partner säger och att du förtjänar att bli behandlad så. Psykiskt våld kan handla om olika verbala kränkningar, hot, isolering, utpressning och kontroll som steg för steg leder till psykologisk nedbrytning. Det psykologiska våldet kan även innebära att hot riktas mot barn, husdjur eller andra närstående.

Aktivt fysiskt våld kan vara allt från knuffar, sparkar och slag till strypgrepp, fasthållning eller att attackera någon med tillhygge.

Passivt fysiskt våld är att utsätta någon för olika typer av våldshandlingar som ger fysiska konsekvenser. Det kan vara att neka någon sömn eller att utsätta någon för långvarig psykisk stress som ger fysiska biverkningar. Våldet kan också i vissa fall vara kopplat till någons utsatta situation i övrigt som t ex genom att undanhålla medicin eller hjälpmedel från någon som har en funktionsnedsättning eller en sjukdom.

Sexuellt våld kan vara att tvinga någon att delta i, utföra eller bevittna sexuella handlingar mot sin vilja. Det kan vara allt från att hota eller tjata sig till sex, till våldtäkt eller att du tvingas utföra olika typer av sexuella handlingar. Sexuellt våld i en nära relation handlar ofta om att känna sig att vara sexuellt tillgänglig för att undvika andra former av våldsutövande.

Ekonomiskt och materiellt våld kan ta sig uttryck genom undanhållande av ekonomiska tillgångar eller att göra sin partner ekonomiskt beroende. Det kan vara att tvingas ta lån i sitt eget namn eller att inte få tillgång till pengar. Materiellt våld är att förstöra sin partners privata ägodelar eller att hota att slå sönder möbler och inredning.

Socialt våld innebär att ditt livsrum minskas på grund av din partners svartsjuka eller på grund av att dennes vilja att isolera dig. Det kan handla om att du riskerar att utsättas för olika former av våld då du har kontakt med familj, vänner eller arbetskamrater.

Källa: Kvinnotjejjourenjkpg.se

-----

No more pages to load