Andreas ”Stranger Mountain” Johansson är aktuell med nya singeln Januari. Foto: Alexandra Locking

Huskvarnaartist på väg upp: ”Måste få hålla på med det här”

Han är högaktuell med den nya singeln Januari och redan nästa vecka åker den lokala artisten och låtskrivaren Andreas Johansson till huvudstaden för att påbörja inspelningen av sin första fullängdare under artistnamnet Stranger Mountain.

– Jag måste få hålla på med det här. Utan musiken skulle jag inte må bra, säger han.

Andreas Johansson, 21 år, växte upp i Huskvarna och har studerat musik på Per Brahegymnasiet i Jönköping och därefter på Liljeholmens Folkhögskola i Rimforsa. Musiken har alltid varit en stor del av hans liv och för drygt fem år sedan började han skriva egna låtar.

Debut-EP:n Gibraltar släpptes i våras under artistnamnet Stranger Mountain och den 1 december gav Johansson ut singeln Januari – en låt om att våga börja om och att vara nykär.

Johansson beskriver sin musik som en blandning mellan den svenska, isländska och amerikanska vis- och folktraditionen med inslag av postrock som exempelvis Sigur Rós. Han hämtar även influenser från artister som Loney dear, Sufjan Stevens och Fleet Foxes.

– Jag vill inte vara ”killen med gitarren”, även om det ofta är den jag skriver tillsammans med, säger Johansson och fortsätter:

– Jag skulle nog säga att jag är en ganska personlig artist som blandar generar. Det finns ju miljoner stilar att utforska. Jag känner mig inte så låst vid en stil, även om jag såklart aldrig kan fly från mig själv som låtskrivare. Det viktigaste för mig är att stilarna går genom någon slags poptratt.

Efter jul åker Johansson till Stockholm för inspelning av sin första fullängdare tillsammans med producenten Christopher Göthberg.

– Nu ska jag göra en platta som jag verkligen vill göra. Den kommer att handla mycket om psykisk ohälsa och ”break ups”. Inspirationen hämtar jag mestadels från mig själv och mitt egna liv. Ibland kryddar jag till verkligheten och ibland dämpar jag den. När jag skriver låtar gör jag det oftast för att jag behöver det. Både för att förstå mig själv, men också för att förstå det som händer runt omkring mig. Det är lite som en dagboksgrej. Musiken är ett så fritt uttryck.

Inför det kommande halvåret har artisten fullt fokus på den nya plattan som planeras vara ute någon gång innan sommaren.

– Drömmen vore såklart att få göra en större konsert i Jönköping i samband med releasen. Jag har även planer på attt boka in en turné till sommaren.

Stranger Mountains nya singel, Januari, finns på bland annat Spotify.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load