Marina Rosengren tomtar hos dig om du swishar 200 kronor till Childhood. Foto: privat

Hyr henne som tomte – så hjälper du utsatta barn

Ett av fem barn i Sverige utsätts för sexuella övergrepp. Det vill förskoleläraren Marina Rosengren från Habo göra något åt. I jul ställer hon därför upp som tomte hos familjer som swishar 200 kronor till Childhood.

– En sådan här liten gest kan göra så mycket. Det blir glädje i trippel bemärkelse, säger hon till News.

Det var under en föreläsning på jobbet som Marina Rosengren, 35 år, fick höra om skräcksiffrorna gällande barn som utsätts för sexuella övergrepp. Hon hade svårt att smälta informationen efteråt och kände att hon ville hjälpa till på något sätt.

– Jag såg ett liknande initiativ på Facebook och alla behöver ju en tomte i jul, säger Marina Rosengren.

Hon är själv mamma till två barn på 11 och 16 år och kollade först med sin familj om vad de tyckte om hennes idé.

– Alla sa att det var ett jättebra förslag – så då körde jag, berättar Marina Rosengren.

Hon lade ut en inlägg på Facebook där hon erbjöd sina tomtetjänster efter klockan 17 på julafton.

”Bor ni i Habo? Behöver ni en tomte i år? Ni som känner mig vet att jag är en grymt bra tomte”, skrev hon.

– Jag har en skådespelarådra i mig och tycker det är kul att förvränga min röst. I går tomtade jag på förskolan där jag jobbar och det var ingen som genomskådade mig, och det känns så himla härligt, säger Marina Rosenberg.

Hon berättar att bokningarna har strömmat in. Hon har ett tomteuppdrag i dag, tre på lördag, fem på julafton och ett på juldagen.

– Så jag har häcken full, säger Marina Rosenberg och skrattar.

– Jag har tyvärr fått tacka nej till ganska många, men jag hoppas att fler kan nappa på det här initiativet. Det är även flera som har hört av sig och sagt att de swishar pengar ändå – även utan tomte.

Inför de stundande tomteuppdragen har Marina Rosenberg införskaffat sig en ny tomtedräkt som hon beskriver som ”lite exklusivare”.

– En sådan liten gest kan göra så mycket. Det blir glädje i trippel bemärkelse. Jag känner att jag gör något bra, de familjer jag kommer till tycker att det är härligt att få ha en tomte till deras barn och Childhood får resurser till att arbeta vidare med de här viktiga frågorna, säger hon avslutningsvis.

-----

No more pages to load