Johan Berglund säger att jobbet som busschaufför aldrig kommer att bli tråkigt. Foto: Emma Bratt

Johan är Jönköpings gladaste busschaufför

Jönköping kryllar av trevliga, hjälpsamma och inspirerande människor. Det uppmärksammar vi på News genom vår artikelserie Jönköpings trevligaste.

Med ett självförtroende likt Zlatans har Johan Berglund kört bussar genom hela Europa. Sedan några år tillbaka styr han busslinjen mellan Habo och Gränna. Och passagerarnas välbefinnande står alltid i fokus.

Vi möter upp Johan Berglund vid Omnibuss terminal på Fanérgatan i Habo. Han är glad och uppenbart lättad över att vårt besök inte är något dåligt skämt från någon av hans polare i kompisgänget.

– Jag var helt säker på att det var de som skojade med mig. De tycker ju om att jävlas med mig, säger Johan Berglund och skrattar.

Han berättar om hur en av hans vänner ofrivilligt anmäldes till HV71:s skridskorskola för 7-åringar och om hur någon annan fick ett abonnemang på vuxenblöjor.

– Så jag hade inte blivit förvånad om det här hade varit något sådant, säger han.

Läs mer: Busschauffören som älskar sitt jobb

Den 44-årige busschauffören har en bakgrund som hockeyspelare i födelsestaden Västerås, men flera skador gjorde att han var tvungen att lägga hockeyn på is redan som 19-åring. Därefter tog han ett, vad han trodde skulle bli tillfälligt, jobb som brevbärare med inställningen att ”lite spring i trappor” kunde vara bra för att upprätthålla konditionen.

– Sedan vaknade jag upp åtta år senare och undrade vad fasiken som hände.

Johan Berglund har aldrig varit rädd för att testa nya saker så han bestämde sig för att hoppa på en kockutbildning. Arbetet som kock innebar att han var tvungen att flytta runt en hel del i Sverige och för elva år sedan styrde färden mot Jönköping.

Han bestämde sig för att lämna kockyrket bakom sig och tog jobb i fabriken på sin svågers möbelföretag. Men Berglund trivdes aldrig riktigt med det.

– Jag stod innanför samma fyra väggar varje dag och kände att jag var alldeles för social för det. Så jag sa upp mig på min födelsedag. Dagen efter gick jag ner till Arbetsförmedlingen där de frågade vad jag ville göra. Jag sa att jag ville köra turistbuss ute i Europa, säger han.

Sagt och gjort. Johan Berglund slutförde en intensivutbildning som busschaufför och fick inleda den nya karriären med att köra skolelever. Inom samma företag fick han senare även köra sightseeingbussar i Stockholm och det var under en vistelse där som han fick ett oväntat samtal från chefen.

– Han sa: ”du, har du passet med dig? Du åker till Paris imorgon bitti.” Då hade jag inte varit utanför Sveriges gränser med buss tidigare. Så första riktiga turistresan blev till Paris. Jag skulle ju ljuga om jag sa att jag var coollugn. Men det var en upplevelse och jag växte med uppgiften, säger Berglund.

Äventyr på Europas vägar

Nu har han kört turer över hela Europa och han säger att han aldrig någonsin har haft tråkigt. Skidresor och huvudstäder har varit det bästa.

– Jag har kört vilse jättemånga gånger. Men du kommer ju alltid hem igen. Sedan kanske turen tar ett par timmar längre än vad som var planerat. Jag brukar skämta lite med resenärerna och säga att de får se lite extra utanför programmet. Man får ett äventyr, säger han.

Ett annat äventyr var när Berglund skulle transportera sina bussresenärer längs den Italienska Rivieran.

– Det är väldigt smalt på många platser. Där har jag kört på sträckor där det endast varit millimeter på sidorna. Då kunde resenärer komma fram och säga att: ”jag blev helt svettig när jag satt där bak. Hur var det för dig?” ”Äh, coollugnt”, svarade jag då. Men i verkligheten bara rann svetten om en. Den där bussen är ju ändå värd 4,5 miljoner kronor. Den vill man inte dra rakt in i sidan på ett hus.

Det blev sammanlagt fem år på vägarna ute i Europa. Men hur roligt det än var kom Berglund till slut fram till en punkt där han kände att det ständiga resandet kostade ett alldeles för högt pris.

– Kompisarna slutade höra av sig. De visste ju att det inte var någon idé att ringa mig för jag var ju ändå aldrig hemma. Jag kände att det kunde vara kul att testa något på hemmaplan istället, säger han.

Från turistbuss till länsbuss

I dag kör han länsbuss mellan Habo och Gränna och han passar på att berömma sina trevliga resenärer.

– Jag har ju några stammisar som brukar stå och prata med mig, det tycker jag är jättetrevligt, säger Berglund och tillägger:

– Arbetstiderna är det enda negativa med yrket och det är nog tyvärr det som kommer få de duktiga busschaufförerna att sluta.

Men oavsett klockslag dyker Johan Berglund alltid upp med ett brett leende på jobbet.

– Jag kan börja klockan halv fem på morgonen och stå och vissla. Mina kollegor har nog aldrig sett mig sur, säger han.

”Lite som med Zlatan”

Och självförtroendet är det inget fel på.

– Jag har alltid vetat om att jag är trevlig. Det är lite som med Zlatan – han bara vet om att han är bäst, säger Berglund och fortsätter:

– Jag är som jag är och det kostar ju ingenting att skratta. Dagen blir så mycket lättare då.

När Johan Berglund inte kör bussen mellan Habo och Gränna spenderar han helst tid med sin 4-åriga dotter som bor hos honom på halvtid.

– Det blir mycket barnaktiviteter och mycket lekparker. Sedan spelar jag golf också. Det har blivit min passion nu på äldre dagar, säger han avslutningsvis.

Vet du ett trevligt butiksbiträde, busschaufför, frisör, sjuksköterska eller någon helt annan som förtjänar lite extra uppmärksamhet? Tipsa gärna oss på press@jkpgnews.se.

”Goddag min herre, vad får det lov att vara?”

-----

No more pages to load