I mars gör 24-årige Fredrik Eiserman från Jönköping sitt andra försök i tävlingen ”Årets bagare”. Foto: Pixabay / Pressbild

Jönköpingskillen Fredrik, 24 år, utmanar Sveriges bagarelit

Efter förra årets andraplats gör Fredrik Eiserman, 24 år, från Jönköping återigen upp om den åtråvärda titeln ”Årets bagare”. I mars avgörs finalen i Göteborg.

– Jag tog silvermedalj förra året, så nu siktar jag på guld, säger han till JKPG News.

Tävlingen ”Årets bagare”, som även kallats de svenska mästerskapen för professionella bagare, anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Den 13–15 mars avgörs årets final i Nordstan i Göteborg.

– Det är en tävling där vi uppmärksammar de bagare som leder utvecklingen i branschen. Yrkesmän som  sätter trender och inspirerar till kreativ utveckling av hantverket, säger Martin Lundell, som är vd för Sveriges bagare & konditorer, i ett pressmeddelande

En av de fem finalisterna är Fredrik Eiserman från Jönköping. Den 24-årige bagaren bor numera i Stockholm sedan drygt tre år tillbaka, där han jobbar på Valhallabageriet. Men ursprungligen är han från Bankeryd och har tidigare arbetat som konditor på Bageri Rosetten i Jönköping.

Bankerydssonen har nu lyckats ta sig till final i tävlingen två år i rad. Förra årets insats slutade med en andraplats.

– Jag ställde upp förra året för att få fler kontakter och utvecklas, både som yrkesman och som privatperson. I år så har jag mer ställt upp för att lyckas få guldmedaljen, säger han till JKPG News.

Vilka är dina styrkor som bagare?

– Jag är både bagare och konditor, så mina styrkor är mycket det här finliret och finesserna, att göra lite snyggare dekor och sådant.

Vad är svårast att baka?

– För mig så är matbröden svårast. Jag tycker det är svårt att få ett riktigt snyggt bröd som fortfarande smakar gott och har en bra konsistens på insidan.

Vilka är dina personliga favoritbakverk?

– Det beror lite på. I tävlingen så är det bullarna som jag tycker är roligast. Privat så älskar jag bröd. Man kan alltid äta bröd utan att skämmas. Bullar är alltid gott, men framför allt så älskar jag riktigt bra moussebakelser och moussetårtor.

Årets bagare 2018

I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende, under sex timmar. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet.

De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukrog som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.

-----

No more pages to load