Krister Engdahl och hans senaste bygge Elite stora hotellet, som står i familjens uterum i väntan på sol och värme. Foto: privat/ Alexandra Locking Familjen Engdahls katt har givetvis också fått ett eget hus. Foto: Alexandra Locking Såhär ser det ut i Engdahls trädgård under sommarhalvåret. Foto: privat I familjens källare är snickeriverksamheten ständigt i full gång. Foto: Alexandra Locking Foto: Alexandra Locking

Snickarens galna byggprojekt – återskapar Jönköping i skogen

På baksidan av Krister och Elisabeth Engdahls hus i den lilla byn Sävdabo, utanför Jönköping, hittar man både Elite stora hotellet och Huskvarna folkets park. Krister har nämligen byggt en hel miniby med byggnader hämtade från hans minne.

Det började med Angerdshestra kyrka för tjugo år sedan. Därefter har den lilla byn i Kristers trädgård vuxit med flera nya hus för varje år som gått. Byn är en sammansättning av byggnader från Jönköpings kommun som har betytt lite extra under Kristers liv och där finns bland annat hans söners hus.

Krister berättar att han har en bakgrund som möbelsnickare och att intresset för att skapa har präglat det mesta i hans liv.

– När jag var tio år fick jag en tågbana som jag byggde ihop själv, och sedan har det bara fortsatt och utvecklats, säger han.

I dag är Kristers samling uppe i ett femtiotal hus, men det fanns aldrig någon ursprunglig tanke på att det skulle bli så många. Minibyn täcker nu stora delar av trädgårdens baksida där de omringar en liten damm. Till sommaren måste Krister gräva ut i trädgården för att få plats med alla de nya husen som har skapats under hösten och vintern.

Ett av hans senaste, och största, projekt är Elite stora hotellet.

– Det tog omkring hundra timmar att bygga och det är ett av de husen som jag är nöjdast med, säger Krister.

När kylan kommer på hösten plockar Krister alltid in sina hus för att de inte ska bli förstörda. En del rustas upp i hans källare, medan andra bara får stå och vänta på nästa års sommarvärme.

– Det har utvecklats mycket under åren. I början använde jag material som var lite känsligt för väder och vind. Men nu har jag till exempel börjat använda oljebeständig masonit som jag gör tegelpannor av, så att det håller lite bättre, säger Krister.

Ett heltidsjobb

Han berättar att han brukar lägga omkring 40 timmar i veckan på att bygga. Resterande tid lägger han på sin  familj, bilintresset och dans.

– Skapandet är det roligaste med det här intresset. Jag är alltid väldigt entusiastisk när jag börjar och sedan brukar det bli en down innan jag närmar mig slutet. Det tog väldigt lång tid att göra alla fönster till Elite stora hotellet, säger Krister och tillägger:

– Men jag bygger mycket annat också, bland annat fågelhus, hus till automowers och barnleksaker, såsom bondgårdar och garage.

Lockar busslaster med nyfikna besökare

Krister berättar att han aldrig har haft någon ambition att visa upp sina verk utan förklarar att han bygger för sin egen skull. Men under årens gång har ryktet om hans miniby spridit sig i länet och det har hänt att Krister mötts av både busslaster och stora klungor av bilar utanför sitt hem. Det är dock inte något som besvärar honom. Tvärtom.

– Är det någon som är intresserad av att komma ut och titta så är de alltid välkomna. Jag brukar säga att det är bra om man ringer innan, så att vi är hemma, säger Krister.

Projekten inför de kommande två åren är redan klara i hans huvudet, men det är inget han vill dela med sig av än.

– Det får bli en överraskning, säger han.

Har du funderat på att bygga Munksjötornet?

– Nej, det tycker jag inte är speciellt vackert, säger Krister och skrattar:

– Jag vill hellre göra gamla byggnader. Sådant som är försvunnet.

-----

No more pages to load