Sofie Laszlo bjuder på ”Fläskfilé för kung och fosterland” i kvällens avsnitt av "Halv åtta hos mig". Foto: TV4

Magnus Uggla-fan först ut i Jönköpingsveckans ”Halv åtta hos mig”

Nu är det dags för Jönköpingsvecka i tv-programmet “Halv åtta hos mig”. Först ut är Magnus Uggla-fantasten Sofie Laszlo, 31 år, från Habo.

– Till huvudrätt blir det ”Fläskfilé för kung och fosterland” avslöjar Laszlo.

Ikväll, måndag, klockan 19.30 sänds det första av fyra avsnitt från Jönköpingsområdet i TV4:s matlagningsprogram “Halv åtta hos mig”. Som JKPG News har skrivit om tidigare är det Sofie Laszlo, Adam Swärd, Rolf Alkhagen och Emma Ullvan Brandt som ska tävla i veckan.

Först ut att lägga ribban är Habotjejen Sofie Laszlo, 31 år, som till vardags arbetar som köksbiträde i skolköket på Hagabodaskolan.

– Jag såg att de sökte deltagare till programmet på Facebook och skickade in en ansökan. Jag skrev en ganska skojig anmälan med glimten i ögat. Men jag trodde aldrig att det skulle bli något med det, berättar Laszlo.

Produktionen bakom programmet valde ut tjugo sökande från Jönköpingsområdet som fick provfilma. Därefter handplockades fyra personer.

– Jag har fått höra att det fastnade för min personlighet och att jag bjuder på mig själv. Sen tror jag att de fastnade för mitt intresse för Magnus Uggla, säger Laszlo.

Hon avslöjar att det kommer att bli mycket fokus på idolen under måndagsprogrammet.

– Jag har en bild på Magnus Uggla tatuerad på vänstra överarmen, säger Laszlo.

Hennes meny blir en hyllning till artisten.

– Förrätten är formad så att den ska likna Magnus Uggla. Huvudrätten heter ”Fläskfilé för kung och fosterland”, och desserten är inspirerad av en av hans låtar, säger Laszlo.

Varför Magnus Uggla?

– Jag har tyckt om honom sedan jag var liten. Jag tycker att hans texter är väldigt bra. Jag kan identifiera mig med honom som lite rebellisk och att man går mot strömmen.

Hur var tv-inspelningen?

– Det var väldigt intensivt , men också väldigt roligt. Det var spännande att få se hur det går till i verkligheten, säger Laszlo och tillägger:

– Det kommer att bli ovant att se sig själv på tv. Jag är jättenervös. Jag släppte ju loss väldigt mycket under inspelningen och hade roligt, så vi får se hur det blir. Jag är ju väldigt lättlurad så jag tror att det kommer framställas som att jag är lite dummare än vad jag är.

Har du någon annorlunda talang?

– Jag kan göra den där ryska Kalinka-dansen. Den brukar jag köra som partytrick.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Sofie Laszlos favoritrecept

Köttfärslimpa

Ingredienser:
1 kg köttfärs
1 st gul lök
2 st ägg
1 dl ströbröd
1.5 dl mjölk
1 dl grädde 40%
2.5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
50 gram smör
1.5 tsk kulörsoja
Gräddsås
75 gram margarin
0.5 dl vetemjöl
2 dl vispgrädde
4 dl buljong från köttfärslimporna
1 tsk salt, eller efter smak
2 krm vit eller svartpeppar
2 tsk strösocker
1 tsk kulörsoja ev.

Gör så här:
1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck äggen över skålen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
2. Skala och finhacka eller riv löken och häll den i skålen . Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten
3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre “limpor” av dem (så att de är 4-5 cm höga, 1-1½ dm breda och 2-2½ dm långa).
4. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att köttfärssmeten inte ska fasta på händerna då smeten formas till limpor.
5. Smörj en ugnsform med hälften av smöret/margarinet. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
6. Smält resten av smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sojan i kastrullen och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200 gr ca 40 minuter mitt i ugnen.
7. Den buljong som bildas i ugnsformen, till följd av ugnsstekningen, tas tillvara för en gräddsås. För att få mer buljong är det lämpligt att hälla i ett par dl vatten i formen efter halva stektiden.
8. Gräddsås:
9. Lägg maragrinet i en kastrull, gärna av aluminium. När margarinet har smält, häll i vetemjölet och vispa ordentligt så att mjölet löser sig i matfettet. Tillsätt buljongen från limporna och rör om hela tiden så att en jämn sås uppstår.
10. Häll i grädden och salta och peppra såsen, samt tillsätt honungen (alternativt strösockret) och låt den koka upp, så att den blir tjockare.
11. Smaka av så att såsen får rätt mängd salt och peppar. Anpassa mängden kryddor efter eget tycke. Tillsätt även lite soja (för färgens skull).
12. Låt såsen sjuda, det vill säga koka på svag värme, i 15-20 minuter.

 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load