Adam Swärd är näst ut i Jönköpingsveckans "Halv åtta hos mig". Foto: TV4

Modeguru bjuder på husmanskost i Jönköpingsveckans “Halv åtta hos mig”

Nu är det Jönköpingsvecka i TV4:s ”Halv åtta hos mig”. I går fick tv-tittarna följa med hem till Magnus Uggla-fantasten Sofie Laszlo, och näst på tur är stilsäkra, träningsentusiasten Adam Swärd, 21.

– Min trerättersmeny baseras på min uppväxt på landet, avslöjar han.

Ikväll, tisdag, klockan 19.30 sänds det andra av fyra avsnitt från Jönköpingsområdet i TV4:s matlagningsprogram ”Halv åtta hos mig”. Under veckan får tv-tittarna följa med fyra färgstarka personligheter hem och nu har det blivit Adam Swärds tur att glänsa med sin trerättersmeny.

– Det här är ju en typ av socialt experiment där man kastar ihop fyra, för varandra, okända personer i ett program. Man får lära sig mycket om sig själv. Jag har alltid intresserat mig för sociala experiment så det var häftigt att få vara med. Det var väldigt lärorikt, säger Adam Swärd och tillägger:

– Och att sen få se hur produktionen väljer att framställa projektet, det lär mig mycket om hur tv-branschen fungerar.

Adam Swärd beskriver sig själv som utåtriktad, disciplinerad och ödmjuk kille med ett brinnande intresse för mode, hälsa och träning. Många Jönköpingsbor känner igen honom som en av butiksbiträdena i klädbutiken Best of Brands på Atollen i centrala Jönköping.

Han berättar att han blev chockad när produktionen bakom ”Halv åtta hos mig” ringde upp honom en dag i mars.

– Det var en spontanansökan som gjordes när jag var på väg hem från krogen en kväll i november. Jag hade inte väntat mig att de skulle höra av sig.

Sammanlagt tjugo sökande från Jönköpingsområdet valdes ut till att provfilma. Därefter handplockades fyra personer.

– Själva inspelningen tog extremt lång tid. Hur ska de få tjugotvå minuter av så många timmars inspelning? Man har verkligen ingen aning om vad som kommer med i programmet. På ens egen dag var det inspelning från tidig morgon till midnatt.

Vad kommer ditt matlagningsintresse ifrån?

– Jag flyttade från landet när jag var 16 år, inför gymnasiet. Till en början handlade det egentligen bara om överlevnad. Jag var tvungen att lära mig att laga mat. När man är 16 år har man ju inte så mycket rutin kring matlagning. Men sen började jag bjuda hem lite vänner och klasskompisar som berömde mig, och därefter har det bara rullat på, berättar Adam Swärd och tillägger:

–Men från början var det ju mamma som lärde mig grunderna i köket. Så morsan är en förebild.

”Husmanskost är min talang”

– Min trerättersmeny baserad på min uppväxt på landet. Jag är uppvuxen på en gård utanför Aneby kommun. Den svenska husmanskosten är min talang.

Adam Swärd tycker att det bästa med att delta i programmet var mötena med alla nya människor. Han beskriver gänget som ”en härlig grupp”.

Flyttade från Jönköping

Strax efter inspelningen flyttade Adam Swärd till Örebro tillsammans med sin flickvän.

– Mina kompisar undrar vad det egentligen var jag spelade in när jag flyttade så snabbt därefter, säger han och skrattar.

Men den riktiga anledningen till flytten handlade om studier.

– Jag ska studera Statistikerprogrammet. Och så extraknäcker jag i en klädbutik på ett köpcenter här i Örebro.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Adam Swärds favoritrecept

Dubbelpanerad rödspätta
– serveras med en len potatispuré och remouladsås

“Vi äter alldeles för lite fisk – skippa Omega-3 tabletterna och sikta på mättande husmanskost istället!”

4 portioner
Tid: Ca 60 minuter

Ingredienser
Remouladsås:
2 dl crème fraiche
2 msk (rågade) majonnäs
4 msk bostongurka
2 msk finhackad kapris
3 msk finhackad persilja
1 tsk dragon
salt och peppar

Potatispuré:
900 g fast potatis
1 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
30 g smör
Riven muskot
salt och peppar

Rödspätta:
8 rödspättfiléer
1 dl mjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
2 msk smör

Tillagning
Sås: Blanda crème fraiche, majonnäs, bostongurka, kapris, persilja, och dragon. Smaka av med salt och peppar. Låt dra i kyl i en timme.

Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den ånga av. Pressa sedan potatisen genom potatispress. Värm grädde och smör och tillsätt det i purén. Vispa (för hand) till ett fluffigt mos och smaka av med salt, peppar och muskot.

Rödspätta: Krydda spättan med salt och peppar. Vänd filéerna först i mjöl, sedan i de vispade äggen och sist i ströbrödet. Stek filéerna på båda sidor i smör. Servera med puré och remouladsås.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load