Håkan Axelsson, vd på FC Gruppen. Foto: Mattias Landström

Så byggde restaurangmogulen sitt imperium

När Håkan Axelsson, som 15-åring, behövde ett extra arbete, så sökte han sig till restaurangbranschen.

I dag, nästan 50 år senare, driver han flera restauranger, catering och ordnar event genom familjeföretaget FC Gruppen.

– Det bästa med branschen är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Det roligaste är att man aldrig vet vem man ska träffa, säger Håkan Axelsson, vd, FC Gruppen.

Men när arbetsdagen är över, så söker han lugn och ro på landet.

Jag träffar Håkan Axelsson längst upp i Munksjötornet, på 16:e våningen. Det är en klar dag och vi ser Munksjöstaden som är under uppbyggnad, solens glitter i Munksjön, ett mörkblått Vättern och längst bort i horisonten skådar vi Visingsö.

Här uppe finns FC Gruppens restaurang Vy Skybar. Det är drop in för lunch och på tallrikarna finns en dagens rätt, wallenbergare med ägg.

Flyttade från stan

Han är uppvuxen i Huskvarna och har varit staden trogen fram tills för fyra år sedan. Då gick flyttlasset till landsbygden utanför Gränna.

– När grabbarna var stora, så flyttade jag och min hustru, Catrin, ut på landet. Det tar bara 30 minuter att pendla till Jönköping.

Anledningen till flytten var längtan efter naturen och lugn och ro. Han behövde en plats för avkoppling.

– Jag tror jag behöver mycket av den tiden när till exempel telefonen upptar mycket tid. Jag har ett behov av stillheten och koppla av. Jag känner nästan så fort jag kommer hem, när jag kliver ut bilen, hur axlarna åker ner.

Äger drömhunden

När han är ledig, berättar han, så tar han gärna på sig ryggsäcken och går en lång promenad i naturen tillsammans Catrin och deras långhåriga schäfer, Pesto.

– Jag har nästan alltid haft hund. Och nu har vi en långhårig schäfer som jag alltid önskat mig!

Han tar fram sin mobiltelefon och visar en bild på Pesto.

– Med honom kommer jag ut på en promenad varje dag och får syre.

Innan flytten, så bodde de i i radhus på Öxnehaga och sedan 23 år i hus på Jöransberg.

Delägare i Warpa Skans

Det var även i Huskvarna som restaurangintresset startade. Han började jobba extra inom branschen, som tonåring. Sedan träffade han sin fru, Catrin. Hennes far, Arne Bohman, ägde Warpa Skans och Brunstorps Värdshus. När Håkan var 22 år, så var han därför delägare i svärfars restaurang och värdshus.

1989 var Håkan 35 år. Svärfar, som var i 60-årsåldern, kände att det var dags att göra något annat. Av den anledningen såldes verksamheten. Under ett och ett halvt år, så tog Håkan en paus från branschen, men snart började folk höra av sig till paret Axelsson.

– De ville ha hjälp med fester och bröllop.

Startade företaget

Det var då paret startade FC Gruppen. Företaget har nu funnits sedan första januari 1993. Restaurang Guvernören har funnits i familjens ägo sedan 1995.

Sedan dess har företaget vuxit med två av fyra söner. Dessutom har utbudet ökat med ytterligare fem restauranger, konferenser samt att man håller i stora events.

– När vi startade var företaget mer renodlad catering. Nu är vi en sammanhållande länk. Vi är projektledare som är med och styr upp. Vi startar idéer för fest och fixar mat, ljud, ljus och artister.

Catrin är ekonomiansvarig, sonen William är driftansvarig och sonen Erik har hand om konferens och försäljning.

Hänger med i tiden

Familjen Axelsson, med sina 60 heltidsanställda och över 200 timanställda, ser hela tiden till att följa med i tiden. Det beskriver han som en utmaning. Ibland har företaget till och med legat lite väl i framkant.

– Det gäller att ha idéer i rätt tid. På Guvernören öppnade vi egen kassa för take-away redan 1995. Det visade sig att vi var för tidiga. Ingen visste då vad take-away var… Efter 13 år fick vi öppna för take-away igen och då funkade det!

Han berättar att det har hänt mycket i branschen sedan han en gång började. Då, under 1970- och 80-talet, skulle det, berättar han, vara ”skämmigt” att få hem mat som man inte lagat själv. Och maten man åt på restaurang skulle vara influerad av medelhavsländerna.

– Idag är catering en smart lösning. Och vi tänker vi är miljömedvetna och tänker på vad vi äter. Det ska vara närproducerat. Och på våra restauranger är vi medvetna och serverar noga utvalda råvaror. Vi har anställda som är duktiga på sitt hantverk. Allt sker från grunden och vi har kallskänkschef och kökschef som laborerar med nya saker.

Har en stor familj

Personalen ligger honom varmt om hjärtat. Han berättar att flera stycken har varit anställda mellan 15 till 20 år. Han beskriver sina anställda som en del av familjen.

– Vi är en stor familj. Vi har roligt tillsammans och ser till att vi trivs ihop.

Svärfar Arne finns även med på ett hörn i företaget. Familjen har döpt sitt öl efter honom.

I år firar FC Gruppen 25 år. Det är april och påsken är förbi. Men i Håkans huvud är det snart jul. Nu pågår planering inför årets julbord.

Blickar framåt

Samtidigt är det snart dags för årets Jönköpingsgala och för att inte tala om alla privata fester.

– Man måste ha framförhållning.

Några planer på att göra som svärfar Arne, sluta och göra något annat vid pensionsåldern, det finns inte på kartan i dagsläget.

– Jag har kul och tycker det är roligt att se när företaget utvecklas. Det är jättekul att vara med om allt detta!

Han vänder huvudet mot de stora glaspartierna och blickar ut över Jönköping. I dag skiner solen.

fakta

Namn: Håkan Axelsson
Ålder: 63 år
Bor: Gränna
Familj: Hustru, fyra söner, fyra barnbarn och väntar på det femte
Yrke: Vd på FC Gruppen
Intressen: Sport, natur och hundar
Ser på tv: Dokumentärer och under de mörka årstiderna är det avkopplande med serier på exempelvis en filmkanal.
Läser just nu: Är en stor bokslukare, men hinner egentligen bara att läsa på semestern. “Dagligen lyssnar jag på ljudböcker, som deckare, självbiografier och affärsböcker.”
Favoritmat: Svensk husmanskost som är lagade från grunden. Annars fisk och skaldjur.
Detta vet vi inte om dig som vi borde veta: Har jobbat i snart 50 år i restaurangbranschen

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load