Hemma hos Sonny och Berit Holmgren. Foto: Mattias Landström

Sonny är Jönköpings bilkung – så lever han nu

Han är Hallbyspelaren som kom att bli Jönköpings största bilförsäljare. Från början hade han bara några kronor i startkapital. Över femtio år senare har de där kronorna förvandlats till ett av Sveriges största bilhandelsföretag.

– Jag har egentligen aldrig haft något genuint bilintresse. Jag har varit mer intresserad av kunden, säger Sonny Holmgren.

 

Det är en regnig måndag när vi, jag och fotografen, kommer hem till Sonny Holmgren. Han bor i sekelskiftesvillan Ekgården i Trånghalla. Här har han bott tillsammans med sin hustru, Berit, i 47 år.

När vi går mot huset, så får vi se att Sonny är ute vid en stor trädgårdsdamm. Han matar koifiskar, som nyligen blivit utsläppta igen efter vintern. De har han haft, berättar han, i fem år.

– De är tama. Jag har haft dem sedan de var små, säger Sonny Holmgren.

Stor trädgårdspark

Ekgården ligger precis vid Vätterstranden och trädgården är som en stor park. Sammanlagt finns här, berättar Sonny, 1600 rhododendron i olika färger och runt 500 azaleor. Han berättar också att han har planterat de flesta träden i den 33.000 kvadratmeter stora trädgården.

Paret har nyss kommit hem efter sin vintervistelse på landet. Det är en stuga de har vid Kvarnsjön, som de alltid bor i under vinterhalvåret. Där upplever han den svenska naturen i vinterskrud.

– Naturen är ju ett intresse jag har. På landet har jag ett foderbord för rådjuren. I år var det elva rådjur där som mest. Men för mig är det viktigt att inte tämja dem, berättar han.

Katter flyttade in

Annat är det med deras två katter. De är med paret överallt och får röra sig fritt i hela huset. De betyder väldigt mycket för Sonny, som annars alltid har haft jakthund. Han berättar hur båda kom till dem för tolv år sedan. Hur två små kattungar plötsligt dök upp hos dem och hur de sedan, till slut, fick flytta in.

– Molly var bara en liten sudd när hon dök upp hos min dotter, som då bodde en bit härifrån. Hon övertalade oss att ta hand om katten. Nästa dag satt det en liten kattunge till på vår trappa…

Då ingen ägare kunde hittas, så fick de båda katterna, Molly och Wille, flytta in hos dem.

Hare på besök

Nu, lagom till våren, så kommer de hem till Ekgården.

– Vi kommer hem när allt blommar.

De hade hoppats på att, som varje år, mötas av tusentals krokusar i Ekgårdens gräsmatta, men det blev tyvärr aldrig så.

– Haren, den rackaren, har varit och ätit upp allt.

Inne i bostadshuset är det äldre väl bevarat. Här finns exempelvis en stor matsal med hundra år gamla ekmöbler. Snickarens signatur, Christensen 1919, står på stolarna. De följde med när paret Holmgren övertog huset. Och i fönstret blommar stora novemberkaktusar. De, berättar han, kommer från hans mormor och de är över femtio år gamla.

– Jag tycker om det gamla. Det är till exempel handsmidda spikar i lister och dörrfoder. Varje spik är tillverkad för hand och inte som dagens…

Träffades som unga

Han och Berit har dock inte alltid bott här. Nej, de har varit ett par länge, i närmare 67 år. De träffades 16 och 17 år gamla på Idrottshuset i Jönköping. Det var på den tiden som Sonny spelade handboll i Hallby och Berit var löpare.

– Jag gick ut på läktaren och såg där borta, i hallen, en tjej. Jag som inte ens tittat åt en tjej innan. Jag tänkte bara på idrott.

Det var då Sonny gjorde något väldigt lyckosamt. Han ställde sig vid utgången och väntade på tjejen han hade sett.  Sedan dess har det varit de två.

Han är nio månader äldre än sin stora kärlek. När de var 21 och 22 år, så gifte de sig och flyttade hem till Berits föräldrar.

Sålde bilar i hemmen

Sonny är uppvuxen på Torpa. Som tonåring blev han skoltrött. Det var då som han, 16 år gammal, började sälja bilar på Philipsons bil. Där blev han senare, endast 21 år gammal, företagets försäljningschef.

Fyra år senare startade han och Berit ett eget företag genom att köpa och sälja begagnade bilar. På den tiden sökte de upp kunderna i deras hem.

– Det var skojigt. Kunderna kunde bo långt bort, men jag och Berit åkte hem till dem med en påse bullar. Sedan fikade man och tog reda på vad kunden ville ha. Det var inte så många som hade telefon på 50-talet.

Sonny berättar att han aldrig har lånat pengar. Han började med några kronor och köpte upp äldre bilar som han sålde vidare.

– Företaget växte undan för undan. Utvecklingen gick bra.

Men det är inte bara hans egen förtjänst. När paret fick barn, så backade Berit upp honom hemma och han handplockade, berättar han, duktigt folk till företaget.

“Alltid haft duktig personal”

Mellan åren 1960 till -65, så hade han sju olika bilfirmor. Alla var placerade utmed gamla Riksettan, som gick genom centrala Jönköping.

1967 byggde han sedan upp en hundra meter lång bilhall utmed E4:an. Den placeringen, av Holmgrens bil, gäller än idag. Senare utökades Holmgrens bil med filialer ibland annat Nässjö och Vetlanda.

– Jag har alltid haft duktiga killar som jobbat hos mig. Jag har varit helt beroende av personalen.

För tolv år sedan bestämde han sig för att ägna sig åt pensionärsliv. Han lämnade företaget vidare till barnen.

– Då var den nya byggnaden gjord (läs bilhallen reds. anm.), så då drog jag mig undan.

Känner sig inte gammal

Han konstaterar att tiden går fort och att han har varit med om mycket roligt. Det som, enligt honom, är tråkigt, det är när han tänker på gamla arbetskamrater och kunder som har gått bort.

Själv har han svårt att tro att han är 84 år. Han känner han sig inte så gammal.

– När jag var i 30-årsåldern, så tänkte jag på år 2000. Då tänkte jag ”då är jag så gammal så då lever jag nog inte”. Och nu är det 2018!

Hela livet, berättar han, så har han tampats med huvudvärk. Och ganska nyligen, så upptäcktes att trycket i huvudet behövdes regleras. Han har varit i Linköping och opererat in en shunt, en slags pump som för bort överflödig vätska från huvudet.

– Jag läste mig till att det kan vara det som jag led av. Och det visade sig stämma.

“Allt är en slump”

Vi går ett varv i trädgården. Trädgårdsmästaren Tomas har nu fullt upp. Tennisbanan städas upp från löv och under dagen ska fuchsiorna ställas ut i trädgården. De har, liksom fiskarna, övervintrat i garaget.

Enligt Sonny är allt en slump. Han säger att han tror att det är tillfälligheter som styr vart man kommer här i världen. Själv tycker jag, efter att ha hört honom berätta om sitt liv, att det känns självklart att det är just han som bor på denna vackra plats tillsammans med den stora kärleken Berit.

Det är inte bara paret Holmgren som trivs bra på Ekgården. Nej, det gör även djuren och växterna, för att inte tala om fiskarna i dammen. De förökar sig nämligen varje år.

När vi ska åka, så går Sonny för att mata koifiskarna igen.

– Snart kommer alla näckrosor upp och täcker vattenytan. När det blommar, då är det vackert!

Sonny Holmgren

Namn: Sonny Holmgren
Ålder: 84
Bor: Ekgården i Trånghalla
Familj: Fru, tre barn och sju barnbarn
Ser på tv: Sport, tävlings- och naturprogram
Läser just nu: Läser inte böcker
Detta vet vi inte om dig som vi borde veta: Har spelat handboll i Hallby och spelade SM-final i Sandviken.

-----

No more pages to load