Fr vänster: Anlil Zaya, Dzana Nukic, Alva Lindberg och Selma Kellgren Foto: Alexandra Andreasson Eber Fransson, ordförande i Majblommans lokalförening i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Årets majblomma presenteras på Rosenlundsskolan i Jönköping. Foto: Alexandra Andreasson Foto: Alexandra Andreasson

Årets majblomma har inspirerats av nyckelpigan

I år inspireras nyttoväxten majblomman av nyttoinsekten nyckelpigan och är därför röd med svarta prickar. Torsdag 6 april är det försäljningsstart för majblomman i hela Sverige och på Rosenlundsskolan är eleverna i årskurs 4 och 5 mer än redo.

– Det känns bra att man får hjälpa andra barn till att få det bättre, säger Selma Kellgren, som går i årskurs 5.

I Jönköping säljer åtta skolor majblommor i år och det är Rosenlundsskolan, Bottnarydsskolan, Dalviksskolan, Gräshagsskolan, Prolympia, Talavidskolan, Vittra Samset och Österängsskolan.

– Vi räknar med att omkring 80 000 elever runt om i Sverige kommer att sälja majblommor i år, säger Eber Fransson, ordförande i Majblommans lokalförening i Jönköping.

Årets majblomma har inspirerats av den röda och svartprickiga nyckelpigan efter en idé av 11-åriga Miranda Nilsson.

110 år gammal

Det är nu 110 år sedan Beda Hallberg tog initiativet till den ”Första majblomman” i Göteborg. Den lilla blomman var gjord i papper, något som man har återgått till på senare år, och kostade endast 10 öre. Majblomman kom att betyda mycket i kampen mot tuberkulos, men också mot andra sjukdomar.

Initiativet kom till Jönköping 1908 och i dag säljs majblomman bland annat för att hjälpa barn på orten som har det svårt. Pengarna kan gå till cyklar, julklappar eller sommarläger. De barn som hjälper till att sälja majblomman får dessutom träna huvudräkning, social kompetens och ansvarstagande.

En miljon kronor i Jönköpings län

Förra året såldes majblommor för 60 miljoner kronor i hela Sverige. I Jönköpings län sålde man för en miljon kronor.

Av pengarna går tio procent till eleverna själva och även den skola som engagerar sig får tio procent som ska gå till majblommans ändamål.

“Känns bra att man får hjälpa andra barn”

På Rosenlundsskolan var det några år sedan man sist var med och sålde majblommor. Men i år är det dags igen och ett tjugotal elever från årskurs 4 och fyra elever från årskurs fem har anmält sitt intresse till att sälja.

– Det känns bra att man får hjälpa andra barn till att få det bättre, säger Selma Kellgren, i årskurs 5.

Varje elev får en påse med majblommor till ett värde av 1 500 kronor. Selma Kellgren berättar att hon kommer att sälja på Rosenlundsområdet tillsammans med en kompis. För de pengar som hon får behålla själv tänker hon äta något gott.

Sista försäljningsdagen för majblomman är den 1 maj. 

fakta

Majblommans tre hjärtefrågor:

  • Kommunerna ska följa skollagen och inte tillåta dolda avgifter i skolan.
  • Landstinget måste betrakta glasögon som hjälpmedel och medicinsk behandling. 
  • Kommunerna måste ta sitt ansvar för barn även under det tio veckor långa sommarlovet. 

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load