Från vänster: Carina Ståhlgren, Korsberga, Susanne Höglander, Lammhult och Margareta Eskilsson, Tenhult. Foto: Ostkakans vänner / Frugan via Flickr

Så gör du den perfekta ostkakan

I dag, den 14 november, är det Ostkakans dag. Som en uppladdning korades årets ostkakemästare i Lammhult i helgen. I år var det två från Jönköpings län som tog sig in på prispallen.

Tävlingen som går ut på att baka Smålands ”nationalrätt” arrangeras av föreningen Ostkakans vänner. Det är också föreningen som instiftat Ostakakans dag, som sedan 2004 infaller den 14 november varje år.

I år avgjordes SM-finalen i ostkakebakning på Asa herrgård i Lammhult. Susanne Höglander från Lammhult knep förstaplatsen, medan Carina Ståhlgren från Korsberga och Margareta Eskilsson från Tenhult tog hem andra respektive tredje plats.

Ostkakorna bedöms efter färg och utseende, konsistens samt lukt och smak. Juryns motivering för valet av vinnare lät så här: ”Ostkakan har en vacker guldgul yta med bra konsistens och lagom stora ostkorn. God med fin mandelsmak och sötma”.

Ostkakemästaren Höglander får nu det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka på föreningens nästa årsmöte. Alla tre pristagarna fick också priser från Målerås glasbruk.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Att bedöma en ostkaka

För att betraktas som fullgod vara skall ostkakan uppfylla nedanstående fordringar:

Färg och utseende. (0-5 p.)
Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
Konsistens. (0-5 p)
Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara tydligt syneliga men får ej vara torra.
Lukt och smak. (0-10 p)
Fyllig mild, sötaktig med mandelsmak.

Vanliga ostkakefel:

Färg och utseende. (0-5 p)
Blek, bränd, ojämnt gräddad, svagt mönstrad, blåsig, vidhängd kant, konkav, frifuktighet, fettavskiljning och tjock skorpa.
Konsistens. (0-5 p)
Seg, svampig, hård, torr, lös, grynig, strukturlös, kompakt och tung.
Lukt och smak. (0-10 p)
Fadd, svag arom, gammal, bismak, unken, härsken, metall-kemikaliesmak, bittermandeloljesmak, för söt och mjölsmak.

Källa: Ostkakans vänner

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load