Ingo Deters / Kulturhuset Spira där Sweden Coffee Fest kommer arrangeras Foto: Anna Jansson/ Arkivbild

KLART: Stor kaffefestival kommer till Jönköping

I februari samlas Sveriges främsta kaffekonstnärer i Jönköping för att göra upp om vem som rostar, brygger, serverar och smakar det bästa kaffet. Arrangemanget har som syfte att visa upp det absolut godaste kaffe som går att få tag på i Sverige just nu.

Det är Ingo Deters på Gårdsrosteriet i Kaxholmen som tillsammans med Destination Jönköping ligger bakom initiativet att flytta den internationella kaffetävlingen och festivalen Sweden Coffee Fest till Jönköping från Stockholm.

– Kaffefestivalen har tidigare varit ett ”undercover event” för branschfolk. Nu vill vi lyfta eventet och öppna upp för allmänheten, säger Ingo Deters.

Spira fylls av nyrostat kaffe

Den 22 till 25 februari kommer Kulturhuset i Spira att dofta ljuvligt av nyrostat kaffe. Svenska mästare kommer att koras i totalt sex olika moment, däribland Latte art och kafferostning. Vinnarna i de olika disciplinerna får sedan möjligheten att representera Sverige i världsmästerskapen. 

“Ett tema som alla gillar”

Utöver alla tävlingar bjuder eventet även på föreläsningar och en minimässa där man kan lära sig mer om kaffe och vad spårbarhet, kvalitet och smak i kaffe verkligen handlar om.

– För mig är det här ett lätt event, ett tema som alla gillar och som man bara måste uppleva.

Kaffe handlar om kärlek

Kaffeintresset har alltid legat Ingo Deters varmt om hjärtat. Han var endast 19 år när han öppnade sitt första café och idag driver han Gårdsrosteriet i Kaxholmen, strax utanför Jönköping.

– Jag gillar kaffe och allt runt om. Kaffe handlar om kärlek och om att umgås och må bra. Det finns inga som druckit kaffe tillsammans och sedan bråkat med varandra. Det är sympatiskt.

Sveriges kaffestad nummer ett

Förväntningarna inför den kommande kaffefestivalen är stora och går det som Deters vill kommer det att bli ett årligt återkommande event i Jönköping.

– Nu ska Jönköping få visa sig från sin bästa sida och visa att det här är Sveriges kaffestad nummer ett.

-----

No more pages to load