Anders Rydell, kulturchef på Hallpressen Foto: pressbild

Tunga författarnamn till årets litteraturfestival

Nu släpps hela programmet för Smålands litteraturfestival, SmåLit, som arrangeras  den 4-5 februari.

Smålands litteraturfestival, SmåLit, arrangeras för andra året i år och expanderar nu till två orter, Jönköping den 4 februari och Värnamo dagen efter. Under festivalen hålls det en stor bokmässa med 80 bokbord i Jönköping och 60 i Värnamo. På mässan arrangeras det också författarsamtal, workshops och seminarier.

Augustpristagare gästar

Bland författarna som deltar i år hittar vi bland andra Åsne Seierstad, Theodor Kallifatides, Elisabeth Åsbrink och Johannes Anyuru. Dessutom är det nu klart att Lina Wolff, författare till Augustvinnaren ”De polyglotta älskarna”, gästar årets festival.

– Vi vill att SmåLit ska bli en stor fest för alla som älskar litteratur. Vi har valt ut författarna med omsorg och bjudit in personer som både bidrar till intressanta samtal och vars böcker håller en hög litterär kvalitet, säger Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten, i ett pressmeddelande.

Årets teman

Ett av årets teman på SmåLit är flykt. Bland annat kommer den unga författaren David Mohseni att berätta om sin farliga resa från Afghanistan till Sverige som skildras i novellen ”Eller sjunk i havet”.

Det blir också ett samtal om yttrandefrihet med journalister från Sverige och Mellanöstern.

– Flyktingkrisen är en ödesfråga för Europa, men också en erfarenhet som redan har satt spår i litteraturen. Vi tror att litteraturen kan hjälpa oss att förstå både flyktens fysiska umbäranden såsom de existentiella, säger Anders Rydell, kulturchef på Hallpressen, i ett pressmeddelande.

Årets andra tema är eget skrivande. Bland annat kommer det att finnas möjlighet att delta i en skrivarverkstad med författaren Zulmir Becevic.

Storsatsning på barn och ungdomslitteratur

SmåLit satsar också mycket på barn och ungdomslitteratur. Det arrangeras bland annat författarmingel med Katarina von Bredow och Poetry Slam-skola med Anna Axfors.

Bland gästerna finns också skräckförfattarna Madeleine Bäck och Lena Ollmark, samt ungdomsboksförfattaren Christina Wahldén.

fakta

Smålands litteraturfestival arrangeras av Hallpressen, Region Jönköpings län, samt kulturförvaltningarna i Jönköping och Värnamo kommun.

-----

No more pages to load