På lördag arrangeras StoraBytardagen på Länsmuseet och Stadsbiblioteket i Jönköping. Foto: Mattias Landström

Stor klädbytardag för en gladare plånbok och miljö

Under MegaBytet på StoraBytardagen står återanvändning i fokus. Besökarna får chans att bli av med saker de inte längre behöver. Istället för att slänga sakerna kommer de till glädje hos nya ägare som inte behöver handla nytt.

MegaBytet på StoraBytardagen sker på lördag 22 april klockan 12–15 på Länsmuseet och Stadsbiblioteket i Jönköping. Under dagen kommer massor av kläder och andra grejer att byta ägare och på workshopar får besökarna lära sig att skapa konstverk genom bokvikning och lära sig laga trasiga kläder med hjälp av japanskt broderi. 

Mer än bara kläder

Klädbytardagen är en återkommande kampanj hos Naturskyddsföreningen.

– I Jönköping valde vi att samarbeta med andra aktörer för att kunna erbjuda större utbud. En bytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta, säger Agnes Vungi från Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Utöver kläder kommer även böcker, minnen från 70-talet, slöjdmaterial, frön, plantor och leksaker bytas. Villkoren som ställs är att den som byter har med sig en produkt som den lämnar in och får ett kvitto tillbaka. Kvittot används sedan för att byta till sig en liknande produkt.

Stylist på plats

Under dagen får besökarna dessutom hjälp att bygga upp en ny garderob. Det är stylisten, Angelica Olai, som är på plats för att inspirera med nya outfits av begagnade plagg. Genom ett levande skyltfönster visar hon sina favoritplagg. Det kommer att finnas både en vuxenavdelning och en barnavdelning för kläder.

Arrangörer är Jönköpings läns museum, Jönköpings kommun, Jönköpings stadsbibliotek, Naturskyddsföreningen och Jönköpings läns hemslöjdsförbund.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load