Foto: Nils Hansson

Öppen föreläsning: Hon avslöjar modeindustrins baksidor

På torsdag den 4 maj föreläser Gunilla Ander på temat ”Modeindustrins baksida – slavarbete, greenwashing och miljökatastrofer”. Föreläsningen, som arrangeras av Jönköping University och Folkuniversitetet har fri entré.

Journalisten och författaren Gunilla Ander har tidigare skrivit om bomullsodlingens mörka baksidor. Nu fortsätter hon sin resa längs textilindustrins långa leverantörskedja med slavarbetare som aldrig behöver undra vilken som är säsongens modefärg – det syns tydligt i floderna där de tvättar sina kläder intill lekande barn och män som drar upp fisk till kvällsmaten. Modeindustrin har skapat gröntvättade kulisser och skapat en bransch som förfinat konsten att sälja allt billigare kläder, men samtidigt belöna konsumenten med ett gott samvete. Men det finns också en mer positiv utveckling. Tekniska landvinningar ger hopp om effektivare återvinning av textil och mer hållbara material.

Föreläsningen, som startar klockan 18.30, hålls i Högskolan för lärande och kommunikations lokaler, Gjuterigatan 5/Barnarpsgatan 37 i Jönköping, sal Hc113 (ingång direkt från entréhallen).

Föreläsningen går även att se live via webben.

-----

No more pages to load