Laddar för baler. Fr v. Wilma Levinsson, Alexander Thiel och Isa Almgren Foto: Mattias Landström

Så blir årets studentbaler – här är allt du behöver veta

Nu har nedräkningen börjat för gymnasieskolans avgångsklasser i kommunen. Först kommer baldagarna och sedan studenten i mitten av juni.

Och nu kan Jmini ge er hela programmet för den första begivenheten, de olika balerna. Först ut är ”Peset”, Per Brahe, den 1 juni och den 12 juni avslutar Sanda.

– Vi började arbetet redan i augusti-september och kontaktade rektorer på de andra skolorna, säger Wilma Levinsson från Plusgymnasiet, som ingår i skolans balkommitté.

Plusgymnasiet är samordnare för de övriga friskolorna och den stora nyheten där i år är att även friskolornas bal är på Spira. På Spira är samtliga Jönköping/Huskvarnas elever förutom Bäckadal som har sin bal på Stora Hotellet.

– De flesta elever har röstat var de vill ha sin bal och vi är glada att så många valt Spira. Jag tror att det beror mycket på att folk i den här åldern inte har varit här innan och tycker det är kul att komma hit och sedan har vi en fin uteplats mot sjön, säger Alexander Thiel, projektledare på Företagscatering som står för balarrangemangen på Spira.

”Peset” och ED, Erik Dahlbergsgymnasiet, har två baler var. Isa Almgren är med i ED:s elevkår och är en av dem som har varit med och hållit i trådarna för sin skola.

– Jag tycker det är kul att fixa och ta tag i saker och ting. Vi har fått hålla i anmälningsformulär, bordsplaceringar och vara med och bestämma lite om underhållningen, säger Isa Almgren.

Temat för balerna på Spira är ett och samma: ”A night full of stars”.

– Kvällen är för studenterna. De är stjärnor. Temat har synts på det tryckta materialet som vi har gjort, på  affischer. Vi har digitala bilder som anspelar på temat. I matsalen har vi en stjärnhimmel i taket och placeringskorten har gått i stjärnans tecken, säger Alexander Thiel.

Totalt kommer ungefär 1 200 elever att har sin balfest på Spira och Wilma Levinsson och Isa Almgren är enade om att en sak är viktigaste för tjejerna på balen.

– Klänningen. Många lägger flera tusen kronor på den och vill verkligen känna sig fina. Någon speciell färg gäller inte, utan det är väldigt blandat.

Wilma kommer ha sin pojkvän som baldejt, medan Isa har en klasskompis.

Det första som väntar på baldagen är kortegen. Samtliga Spiras korteger går den ”klassiska vägen” från ED:s parkering via Östra Storgatan till Hamnkanalen och sedan förbi Guvernören över Munksjöbron ner till Spira. 

Sedan blir det röda mattan innan mat och dryck väntar. Balsupén på Spira är följande i år: Varmrökt lax med blomkål och tryffelpuré som förrätt, svensk kycklingfilé från Öland, jordärtskockspuré, sparris och parmesansås till huvudrätt och desserten är pannacotta på vit choklad med jordgubbar plus dryck och kaffe.

– Under själva middagen har vi en konferencier som håller i programmet och sedan har eleverna själva fixat lite jippo, säger Alexander Thiel.

Efter middagen blir det dans och underhållningen står bandet Consoul för.

– Det är svenska grabbar utspridda i landet, som spelar allt från mingelmusik, vals till Håkan Hellström och AC/DC, säger Alexander Thiel.

Sedan blir det DJ Jonas Vogel som kommer avsluta balkvällarna på Spira.

En dag och kväll som samtliga balstudenter i Jönköping vill ska bli ett minne för livet.

Sedan väntar examensdagen i mitten av juni och därefter en resa ut i livet för de nybakade studenterna och den kan se annorlunda ut.

– Jag vill bli jurist och har sökt till Göteborg direkt, säger Wilma Levinsson.

Isa Almgren tänker sig, till en början, en lite annorlunda tillvaro:

– Först ska jag sommarjobba. Därefter blir det lite resa och lite plugga. Jag ska försöka ta det lite lugnt i början.

fakta

Balprogrammet i Jönköping 2017

På Spira:

Torsdag 1 juni (från 16.00) Per Brahe: Estet, IB och Hotell/restaurang-programmen.

Måndag 5 juni (fr. 16.00) Per Brahe: Natur, samhäll och humanistiska programmen.

Onsdag 7 juni (fr. 16.00) ED: Teknik och natur

Torsdag 8 juni (fr. 16.00) ED:  Samhäll, ekonomi, vård/omsorg och VVS & Fastighet.

Lördag 10 juni (fr. 16.00) Friskolor och Regionen: Plus, Jensen, LBS, Praktiska och Tenhults Naturbruksgymnasium.

Måndag 12 juni (fr. 16.00) Sanda.

På Stora Hotellet:

Torsdag 8 juni (fr. 15.30) Bäckadal.

På Gyllene Uttern:

Lördag 10 juni (18.30) Grennaskolan.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load