Viktor Lindomborg, snart 10 år, älskar att fiska. Foto: Hanna Sjöberg

Fiskelycka vid Munksjön

Lördagen bjöd på blåsigt men soligt väder, och många passade på att fiska kräftor i Munksjön.

Varje år den första och andra lördagen i augusti anordnar Jönköpings Sportfiskeklubb organiserat kräftfiske i Munksjön och Rocksjön. De som vill fiska betalar en summa för att få tillstånd.

– Det är väldigt populärt bland barnen, många barnfamiljer är här i dag, säger Christer Andersson från Jönköpings Sportfiskeklubb.

Göran Johansson från sportfiskeklubben berättar att det är elfte året som fisket anordnas.

– I dag har vi 16 barn som är ute och fiskar. Det är kul att de vill komma hit, i stället för att sitta vid datorerna, säger Göran, eller “Tarzan” som han är mer känd som i klubben.

Tjuvfiskare hotar kräftbeståndet 

Enligt sportfiskeklubben är det många som tjuvfiskar efter signalkräftorna i Rocksjön och Munksjön. 

– Vi lägger mycket tid på att försöka skydda kräftorna här. Så att det om tio år förhoppningsvis finns kräftor kvar för barnen att fiska, säger Stefan Bergholst, tillsyningsman i klubben.

– Det är svårt att komma på tjuvfiskarna, det enda man kan göra är att ta burarna för dem. I år har vi beslagtagit 30-35 burar som inte haft tillstånd. Men förra året tog jag en tjuvfiskare på bar gärning som fick betala dagsböter sen, säger Göran Johansson.

Den sällsynta röda kräftan…

Göran Johansson berättar att han har varit med om en hel del roliga episoder under åren som verksam i klubben: 

– En gång var det en man här och fiskade. När vi frågade honom om han fått något napp så svarade han besviket: “Ja, men bara svarta kräftor”… Det är många som inte vet att kräftor bara blir röda efter de kokas.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load