Vetton Gratozi och Drazen Crnoja Foto: privat

Ny fotbollscup ska samla hela samhället

Zlatanera Cup är namnet på ett nytt evenemang i Jönköping, där hela samhället möts och spelar fotboll. Bakom initiativet står vännerna Drazen Crnoja och Vetton Gramozi.

– Vi vill skapa en mötesplats där alla är sedda och hörda, och där vi gör något kul tillsammans, säger Drazen Crnoja.

I flera månader har det planerats för en helt ny fotbollscup och den 16 september är det premiär för Zlatanera Cup på Jordbrovallen i Jönköping, ett initiativ med fokus på integration.

Vännerna Drazen Crnoja och Vetton Gramoz har själva invadrarbakgrund och vill att Zlatanera Cup ska bli en mötesplats där man blandar mångfald, kultur och idrott.

– Vi vill skapa en mötesplats där alla är sedda och hörda, och där vi gör något kul tillsammans, säger Drazen Crnoja.

Sammanlagt 150 personer, uppdelade på 12 lag, kommer att delta. Lagen består av allt från nyanlända, svenska ungdomar, och studenter till politiker och näringsliv.

– Hela samhället ska vara med, säger Drazen Crnoja.

Några lokala kändisar som kommer att delta är kanotisten Sofia Paldanius, Destination Jönköpings vd Patrik Olderius, kommunalråd Ilan De Basso (S) och Harrys krögare Jon Espeset.

Cupens lag kommer att sättas ihop av arrangörerna själva, då de vill se en blandning i lagen.

– När vi tog hem det här konceptet tog vi fram sloganen ”vi vill skapa morgondagens ambassadörer som bygger broar”. Vi vill vara förebilder som visar vägen för kidsen, säger Vetton Gramozi.

Nu hoppas arrangörerna på en riktig familjefest. Flera kringaktiviteter kommer att finnas i anslutning till cupen. Det ingår bland annat hoppborgar, ansiktsmålning och artistuppträdanden, från bland andra Jireel, Thomas Lundell och Fricky, i programmet.

– Ordet Zlatanera betyder att man gör något med kraft. Det kommer från svenska ordlistan som har tagit det från Frankrike när Zlatan spelade i PSG. Allt vi gör när vi arbetar tillsammans gör vi med kraft och vi vill förmedla den känslan även till det här integrationsprojektet, säger Vetto Gramozi.

– Sen är det klart att vi inspireras av Zlatan, det är ingen hemlighet, tillägger Drazen.

Vännernas ambition är att Zlatanera Cup ska bli ett årligt återkommande event, men att integrationsprojektet i framtiden ska vara under en lördag och att det arrangeras en vanlig fotbollscup fredag till söndag då lag från södra Sverige får vara med och spela.

Zlatanera Cup anordnas i samarbete med J-Södra och ett tiotal andra företag.

-----

No more pages to load