Gladiator – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt

HV71 tar ispaus – då invaderar slagskämparna Kinnarps arena

På lördag intar “Gladiatorer – Colosseums hjältar” isen inuti HV71:s hemmaarena. En utställning som skildrar Romarrikets glansdagar och gladiatorers livsöden, hoppas locka nationella såväl som internationella besökare och ge folk en rättvis bild av historien kring gladiatorerna på Colosseum.

På lördag slår Kinnarps arena upp dörrarna till “Gladiatorer – Colosseums hjältar”, en utställning som skildrar Romarrikets glansdagar och gladiatorers livsöden.

“Gladiatorer – Colosseums hjältar” är en samproduktion mellan Colosseum, italienska muséer och Destination Jönköping. Utställningen har sina rötter i just Rom och hos Colosseums direktör Rosella Rea, som tyckte att folk hade fått en förvrängd bild av gladiatorer  – mycket tack vare Hollywoodfilmer som ”Gladiator”. Tillsammans med ett team satte hon därför ihop en exposition, för att skilja fakta från fiktion och ge allmänheten en syn på hur det egentligen gick till. Sedan dess har “Gladiatorer – Colosseums hjältar” visats på olika museer världen över och är nu alltså på plats i den annars isbelagda hallen i HV71:s hemmaarena.

Under “Gladiatorer – Colosseums hjältar”, ges information om gladiatorers liv och leverne. Som besökare får du ta del av allt ifrån vad en gladiator åt, till hur de tränade och förberedde sig inför strid. Du får även lära dig mer om Pompeji, Romarriket i stort och om amfiteatern Colosseum. I samtliga av utställningens rum finns tv-skärmar med filmer och information. Det ges även möjlighet till att testa på att bära hjälmar, benskydd och göra diverse tester – för att se om du har vad som krävs för att bli en gladiator. Den röda tråden genom hela utställningen är Verus – en slav som blev värvad till att bli en av de största gladiatorerna i historien. Från början till slut, får du följa hans livsöde, genom en berättarröst och virtuell skärm.

– Syftet med ”Gladiatorer – Colosseums hjältar” och varför vi tar den till Jönköping är egentligen för att bygga vårt besöksmål. Det är ett sätt att få fler nationella och internationella gäster. Det är också därför utställning varar över sommaren. Sen ligger den bra i tid, vi har Dreamhack, Ironman och andra kongresser som kommer. Samtidigt är det en fantastisk utställning för oss som bor, lever och verkar här att gå och titta på. Att få en historielektion och framförallt skilja ”facts ifrån fiction” – vilket är grunden i ”Gladiatorer – Colosseums hjältar, berättar Patrik Olderius, vd för Destination Jönköping.

Gladiator – Colosseums hjältar
Gladiatorer – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt
Gladiator – Colosseums hjältar
Gladiatorer – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt
Gladiator – Colosseums hjältar.
Gladiatorer – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt
Gladiator – Colosseums hjältar.
Gladiatorer – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt
”Gladiator – Colosseums hjältar.
Gladiatorer – Colosseums hjältar. Foto: Emma Bratt

fakta

Information

Utställningen pågår 21/4–12/8. Den är öppen måndag–söndag, klockan 10–19.

Det tar cirka två timmar att gå hela föreställningen. Information finns både på engelska och svenska, plus en mer lättläst version för barn.

Plats: Kinnarps arena, Hall D.

Priser

Barn – gratis

Ungdom (7–15 år) – 90 kr

Vuxen (16–65 år) – 170 kr

Student/Pensionär – 140 kr

-----

No more pages to load