Bildkälla: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson Bildkälla: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson Bildkälla: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson Bildkälla: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren

4 växttrender som gäller 2018

När det gäller trender så återspeglas det ofta från mode och inredning, något som vanligtvis baseras på hur samhället ser ut. 2018 ser vi ett ökat behov av att skapa lugn och harmoni samtidigt som det inte längre måste vara det riktigt snygga. Gröna växter, historiska sorter och fantasifulla växtkombinationer i avskalade miljöer präglar detta året.

Blomsterfrämjandet är en branschorganisation med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. Enligt dem finns det några tydliga trender när det gäller växter 2018.

Gröna växter

Gröna växter skapar lugn och är otroligt populära 2018. Gärna stort, lummigt och frodigt. Många av de gröna växterna är dessutom utmärkta luftrenare som förbättrar kvalitén på inomhusluften. Hälsotrenden är större än någonsin så grönt vid datorn och i sovrummet är självklara val. Även suckulenter och mer tjockbladiga växter ses just nu runt om i hemmen. Elefantöra, ormbunkar, ampelliljor, doftpelargon och monstera är några av de populära.

Historiska växter

Det är en stor trend mot historiska växter som förmedlar trygghet och stabilitet. 100 år gamla pelargoner är något som många tycker är viktigt att värna om. Att förstå historien bakom växterna blir allt viktigare. Intresset för andra klassiska mormorsväxter som kornettblomma, saintpaulia, hortensia, begonia och cyklamen har ökat.

Ursprungsmärkning

Nya ursprungsmärkningen Från Sverige har börjat synas även på växter. Märket berättar för kunden att växten är odlad under goda arbetsförhållanden och att det är en miljömässigt trygg produktion. Det uppskattas av kunder som vill göra medvetna val. Att välja moraliskt rätt är viktigt 2018.

Fulsnyggt

En tydlig trend 2018 är att det inte behöver vara så snyggt. I modevärlden har vi vant oss vid att köpa färdigslitna trasiga jeans och färdignedsmutsade gympaskor är på intåg. Influenserna från punken är tydliga och det finns ett drag av 80-tal över mycket av trenden. I trädgård ser vi kantigt och svart, upcykling och recykling och växter som placeras där det passar. Det kan vara ampel under trädet på gatan eller i en gammal plastburk på trappen. Vi odlar för att det är trivsamt och för att vi mår bra av det, inte för att det ska vara snyggt att titta på. Tåliga utplanteringsväxter som tagetes, pelargon, småpetunia, snötörel, femtunga, trädgårdsverbena och begonia kan blandas hur som helst. Gärna tillsammans med chili, tomat, aubergin och kryddväxter.

-----

No more pages to load